Volledig scherm
Nuon Solar Team op de vierde dag van de SASOL Solar Challenge. © Nuon Solar Team

Nuon Solar Team loopt nog verder uit op vijfde dag

OUDENBOSCH / PRETORIA – Het Nuon Solar Team met captain Sjoerd Stevens uit Oudenbosch moest op de vijfde racedag door het verkeer van Port Elizabeth. Na de vijfde dag zijn de studenten van de Technische Universiteit Delft nog verder uitgelopen op de concurrenten tijdens de langste 'zonnerace' ter wereld.

Op de vierde dag van de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika stonden de studenten voor grootste uitdagingen van de week: een zware bergetappe. Het team moest alles op alles zetten om de voorsprong van ongeveer 100 kilometer op hun grootste concurrent, de Japanse universiteit Tokai, te behouden.

Maandag werd het Nuon Solar Team aan einde van de derde racedag al flink op de proef gesteld. Harde windvlagen, onweer en een heftige regenbui maakten het erg moeilijk voor de zonneteams om de finish van dag drie te bereiken. 

Heftige helling
Dinsdag was het Nuon Solar Team alweer op de helft van hun achtdaagse zonnereis van Pretoria naar Kaapstad. Nu de teamleden de snelwegen achter zich hebben gelaten, begint het hoogteverschil een rol te spelen. 

Mechanicus Pim Wubben vertelt waarom dit zo lastig is. “Om de bergen op te komen moet de motor van Nuna op maximale kracht aan het werk. Ondanks dat Nuna maar ongeveer één zesde van een gewone auto weegt, zou dit kunnen zorgen voor oververhitting. Als we daarna weer naar beneden gaan moeten we remmen. Dit doen we regeneratief, wat betekent dat we de motor gebruiken als een dynamo en dan zo veel mogelijk energie weer terug winnen. Ook dit maakt de motor erg warm wat maakt dat we moeten oppassen: bij 120 graden begint de isolatie van de motor namelijk te smelten."

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
688 stemmen