Volledig scherm
Nora Kasrioui in het Mastbos, waarze vaak groepstrainingen doet. © Else Loof / Pix4Profs

Nora Kasrioui: Breda als stad van zingeving

BREDA - Toen Nora Kasrioui (36) ruim vijftien jaar geleden in Breda kwam studeren, wist ze al dat ze daar later wilde wonen. "Ik vond het destijds al een heel uitnodigende stad."

Tijdens haar studie bleef ze in Roosendaal wonen, de plaats waar ze opgroeide nadat ze op haar tweede jaar vanuit Marokko naar Nederland was gekomen. Inmiddels woont ze al weer een kleine tien jaar in Breda, waar ze een stichting heeft die bijstandsvrouwen begeleidt. Ook heeft ze een bedrijf dat gericht is op het geven van groepstrainingen rond bewustzijnsontwikkeling.

Wat is Breda voor jou?
"Als ik door de stad loop, voel ik de gezelligheid. Het is een geordende stad, ook qua infrastructuur. Ik vind het een veilige stad waar ik kan opgaan in de anonimiteit. Breda is voor mij ook een goede uitvalsbasis. Het buitenland is om de hoek. Ik ga met gemak naar de film of eten in Antwerpen, maar ik ben ook zo in Den Haag en Rotterdam als ik bijvoorbeeld lekker Marokkaans of Thais wil eten."

Jij bent zelf van Marokkaanse afkomst. Breda lijkt soms, zeker als je door het centrum loopt, toch wel een hele 'witte' stad. Hoe ervaar jij dat?
"Het valt mij ook op dat als de terrassen vol zitten de samenstelling heel eenzijdig blank is. Ik heb daar geen duidelijke verklaring voor, want er wonen best veel allochtonen in Breda. In de parken zie ik ze bijvoorbeeld wel. Ik denk dat het met traditie te maken kan hebben. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet opgevoed met het idee dat je op een terras gaat zitten. Eten doe je thuis. Het kan ook een geldkwestie zijn, want het is niet goedkoop om naar de stad te gaan. Een meer multi-culturele uitstraling zou goed zijn voor de stad, maar dat kun je niet afdwingen."

Hoe vind je dat Breda zich ontwikkelt?
"Breda is altijd bezig met doorontwikkeling en innovatie. Dat zie je vooral terug op het gebied van gebouwen, infrastructuur, ondernemen en onderwijs. Ik zou wel graag zien dat er ook meer wordt ingezet op zingevingsactiviteiten, vooral als instrument om de bovenkant met de onderkant van de samenleving te verbinden. Het is belangrijk ook kinderen hierin mee te nemen. Daarmee kun je de stad naar een next level brengen. Een bewustere stad, waar meer sociale samenhang is, is ook een sterkere stad."

Over welke zingevingsactiviteiten heb je het dan?
"Ieder mens heeft in zijn leven momenten van verlies, rouw, angst of juist van geluk. Dat geldt voor mensen aan de onderkant en bovenkant. Die mensen kun je bij elkaar brengen, bijvoorbeeld met stadswandelingen of activiteiten in het bos. Mensen kunnen van elkaar leren en je brengt dan een verbinding tot stand. Ik geloof erg in de kracht van co-creatie. Met onze stichting hebben wij bijvoorbeeld het programma 'bijstandsvrouw date topman' gehad. De bestuursvoorzitter van Avans, de hoofdredacteur van het Financieel Dagblad, de burgemeester van Breda. Dat soort topmannen kwam in gesprek met bijstandsvrouwen. Dat heeft hele positieve resultaten opgeleverd, zoals stageplaatsen, gesponsorde studies en banen voor bijstandsvrouwen."

Speelt de gemeente daar een rol in, of moet dat gewoon uit de samenleving zelf komen?
"De gemeente kan faciliteren daar waar je al actieve burgers hebt, maar ze kan ook zelf het initiatief nemen waar vragen blijven liggen. Er zijn veel toekomstvragen die nu misschien nog geen problemen opleveren , maar waar je wel al op voorbereid kunt zijn. Die bewustwording zorgt er ook voor dat een stad zich geestelijk ontwikkelt. Breda is een gezellige, gemoedelijke stad. De basis is er, hoe mooi zou het zijn als Breda ons ook nog eens aan het denken zou zetten en je daar op bewustzijnsniveau dus nog een extra stap in kunt zetten."

Een wethouder van co-creatie is dat een idee?
"Misschien wel, of anders een gemeentelijk afdeling van co-creatie. Het kan op verschillende manieren. Eigenlijk zou de hele gemeentelijke organisatie daarmee bezig moeten zijn. Dat vereist wel een cultuuromslag. Niet in kokers denken, maar in integrale oplossingen. Dat vraagt er ook om dat je risico's durft te nemen. In Breda gebeurt dat soms ook wel, maar de valkuil van veel beleidsambtenaren is dat ze aan risicomijding doen. Je hebt dan dus ook inspirerende leiders nodig die het voortouw nemen. Ik denk dat Breda dat in de persoon van burgemeester Paul Depla overigens wel heeft.

Hij heeft ook lef getoond door mee te doen aan programma 'bijstandsvrouw date topman'. Ik denk wel dat hij iemand is die ook in co-creatie gelooft."

We spreken elkaar hier op een terras in het Mastbos omdat je het interview graag in een groene omgeving wilde doen. Wat heb je met de natuur en hoe belangrijk is die voor de stad?
"Samenwerken met de natuur werkt verbindend. Als ik hier bezig ben met groepstrainingen zie je dat alles wat we met ons meedragen, onze geschiedenis en achtergrond wegvallen. Breda heeft genoeg bossen en parken, ook in de wijken. Die zouden we niet alleen moeten gebruiken voor consumptie, maar ook meer inzetten voor verbindende activiteiten."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo BelgiëBEL
EINDE
3-0
PanamaPAN
away logo
home logo TunesiëTUN
20:00
EngelandENG
away logo
home logo ZwedenZWE
EINDE
1-0
Zuid-KoreaZKO
away logo

poll

Ouders die drugs gebruiken in bijzijn van hun minderjarige kinderen verdienen strengere straffen

Ouders die drugs gebruiken in bijzijn van hun minderjarige kinderen verdienen strengere straffen

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
951 stemmen