Volledig scherm
© Thinkstock

Noord-Brabantse Waterschapsbond: Brabants water moet snel schoner

BREDA - De vier Brabantse waterschappen investeren de komende jaren tientallen miljoenen in schoner water. Maar dat is niet genoeg om het op orde te krijgen.

Dé grote problemen in Brabants water, zegt Ton Boer, komen uit fabrieken, veeteeltbedrijven en uit de land- en tuinbouw met gewasbeschermingsmiddelen. En wat te denken van crimineel drugsafval en de met medicijnresiduen vergeven uitwerpselen van al die Brabanders?

Ton Boer is van de in Breda gevestigde Noord-Brabantse Waterschapsbond (NBWB). Die doet nu samen met de provincie een klemmend beroep op het Rijk om het water snel schoner te krijgen.

'Den Haag' moet eens rap zorgen dat met name producerende bedrijven strengere eisen opgelegd krijgen. De provincie en de vier waterschappen hebben momenteel te weinig middelen om het Brabantse water volgens afspraak schoner te krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Tilburg en Utrecht. Hoogleraren en onderzoekers komen tot de conclusie dat het volgens de Europese afspraken die er liggen niet snel genoeg gaat en dat Nederland mogelijk forse schadeclaims krijgt opgelegd als de resultaten niet beter worden.

Ingewikkelde materie, maar volgens NBWB-secretaris Boer is het redelijk simpel uit te leggen. "Nederland is Frankrijk niet. Het is bij ons veel moeilijker om het water schoon te krijgen dan daar. Nergens anders dan in Nederland wonen en werken zoveel mensen op zo weinig meters. En dan kennen wij in Brabant met zoveel industrie en intensieve teeltbedrijven nog extra problemen, nog los van al dat afval dat in een grensstreek wordt gedumpt. Het is gewoon moeilijker om Nederlands water op hetzelfde niveau als in Frankrijk te krijgen, maar dat eist Europa wel van ons."

Lees maandag meer over schoon water in BN DeStem

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
122 stemmen