Volledig scherm
Bana uit Aleppo. © Bana Alabed

Noodkreet vanaf account twittermeisje Bana uit Aleppo

De zevenjarige Bana Alabed dat wereldwijd de aandacht trok met tweets uit de Syrische stad Aleppo, is enige tijd verdwenen van Twitter. Toen de account van het meisje vandaag plots weer werd geactiveerd, klonk een ijzingwekkende noodkreet.

,,We worden aangevallen. We kunnen nergens heen. Iedere minuut voelt als de dood'', luidt de boodschap. ,,Zeg een gebed voor ons. Tot ziens.'' Het bericht werd afgesloten met Fatemah, de naam van Bana's moeder. 

Verwijderd
De twitteraccount van Bana Alabed was volgens de BBC gisteren verwijderd, toen regeringstroepen verder Aleppo introkken. Dat leidde, samen met de tekst in de 'afscheidstweet' (zie hieronder), tot bezorgde reacties onder haar ruim 200.000 volgelingen op de berichtensite. Zij reageerden onder de hastag #WhereIsBana op het verdwijnen van de account.

Een bron had eerder vandaag juist nog tegen de BBC gezegd dat het meisje en haar moeder weer veilig zouden zijn op een geheime locatie. Dat is na de laatste tweet op Bana's plots weer geactiveerde twitteraccount opnieuw onduidelijk. Zoals het ook onduidelijk is hoe en waarom het account tijdelijk stillag.

Leven in Aleppo
Het meisje beschreef de afgelopen maanden met behulp van haar moeder in het Engels het leven in de belegerde stad. Zo vertelde ze onder meer hoe haar huis werd gebombardeerd en dat ze lijken had gezien.

De tweets trokken de aandacht van schrijfster J.K. Rowling, die het Syrische meisje een digitale versie stuurde van haar Harry Potter-boeken.

Dakloos
Eind november werd al duidelijk dat de oorlog het gezin dakloos had gemaakt, toen de moeder van Bana tweette:,, We zijn op de vlucht nu. Vele mensen zijn gedood door de bombardementen. We vechten voor ons leven. We zijn er nog."


Live Voetbal

home logo PSVPSV
62'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
936 stemmen