Volledig scherm
© Roland de Klerk

Nieuwe verlichting Grote Kerk onthuld (video)

BREDA - De nieuwe verlichting van de Grote Kerk in Breda werd woensdagavond feestelijk in gebruik genomen met een denderende licht- en muziekshow. Daarmee is ze ‘helemaal klaar’ voor Serious Request en Winterland Breda. Toch is er ook veel kritiek.

Wethouder Boaz Adank gaf het startsein voor de ruim vier minuten durende show. De kerkklokken beginnen te luiden. De kleuren van het icoon van Breda transformeren ruim veertig keer, op de maat van de muziek. Oranje voor Koningsdag of een ‘ijskoud’ wit patroon voor Winterland Breda, van alles komt voorbij. Het publiek ontvangt de lichtpatronen met applaus en gejuich. “Met deze show laten we zien wat voor mogelijkheden de nieuwe verlichting biedt”, vertelt lichtarchitect Ellen de Vries, terwijl ze glunderend toekijkt.

De Vries heeft een duidelijk doel met haar lichtplan. “Met licht kun je elementen accentueren. Ik vind het prachtig als mensen door verlichting anders naar gebouwen gaan kijken. Vaak vallen dingen op, die ze eerder niet zagen”, vervolgt de lichtarchitecte. “Ook kan verlichting zorgen dat mensen zich prettig voelen in de omgeving.”

“Ik werk graag aan dit project mee”, zegt stadsbeiaardier Paul Maassen, die de muziek voor de show componeerde. “Vernieuwing is enorm belangrijk. Uiteraard wel met respect voor het cultureel erfgoed.”

De afgelopen week was een race tegen de klok voor De Vries. Pas op 8 december kon ze van start met de ‘fine-tuning’. Die moest klaar vóór Serious Request. De gehele week werd met het licht geëxperimenteerd. Op sociale media kwamen positieve, maar ook vaak zeer negatieve reacties voorbij. “De kritiek geeft in ieder geval aan dat mensen zeer betrokken zijn bij de kerk. Veel mensen hadden niet door dat we aan het testen waren. Tijdens die tests stond het licht vaak niet mooi afgesteld, dat zal straks anders zijn”, verklaart De Vries. “Ik sta open voor alle kritiek. Ik hoor graag wat mensen vinden.”

Bekijk hier de lichtshow:

Volledig scherm
© Roland de Klerk
Volledig scherm
© Raymond Merkx
Volledig scherm
Links wethouder Boaz Adank rechts lichtarchitecte Ellen de Vries © Roland de Klerk
Volledig scherm
© Roland de Klerk
Volledig scherm
© Roland de Klerk

Live Voetbal

home logo SS LazioLAZ
38'
0-1
VitesseVIT
away logo

poll

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
1001 stemmen