Volledig scherm

Nieuwe regels rond sluiting drugspanden in Roosendaal

ROOSENDAAL - Onder druk van gerechtelijke uitspraken gelden in Roosendaal vanaf vrijdag nieuwe regels voor het sluiten van drugspanden. Woningen waarin voor het eerst harddrugs worden aangetroffen, gaan voortaan voor een half jaar op slot.

In het geval van softdrugs blijft het die eerst keer bij een waarschuwing, tenzij burgemeester Jacques Niederer de situatie als 'ernstig' bestempelt. "Denk daarbij aan de combinatie met harddrugs, de vondst van wapens, grote hoeveelheden contant geld of het aantreffen van professionele spullen voor drugshandel", aldus Niederer die de nieuwe regels donderdag bekendmaakte.

Als de ontdekking van 'wietplantjes op zolder' letterlijk omgeven is met dit soort 'ernstige' combinaties; dan gaat de woning direct voor drie maanden op slot.

De nieuwe regels (het gaat om de toepassing van artikel 13B van de Opiumwet, ook wel bekend als de Wet Damocles) zijn gemaakt nadat Niederer eind 2015 werd teruggefloten door de bestuursrechter in Breda.

Die oordeelde dat het Roosendaalse beleid om woningen voor drie jaar te sluiten als daar (kleine hoeveelheden) harddrugs worden gevonden, veel te ver gaat. Zo'n langdurige sluiting is volgens de rechter niet nodig om 'de loop uit een drugspand' te halen.

Een sluiting van drie jaar heeft bovendien het karakter van een strafmaatregel waarmee Niederer op de stoel ging zitten van de rechter, zo luidde de uitspraak eind 2015.

oosendaal bracht de sluitingstermijn vervolgens terug naar één jaar, maar ook die termijn hield volgens Niederer juridisch geen stand. "Roosendaal had in hoger beroep kunnen gaan bij de Raad van State, maar dat duurt mij allemaal veel te lang."

De burgemeester van Roosendaal heeft daarom nieuwe regels opgesteld die, op het eerste gezicht, een versoepeling lijken, maar Niederer desondanks voldoende ruimte laten om streng en handhavend op te treden.

Lees veel meer hierover vrijdag in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
773 stemmen