Volledig scherm
© Peter van Trijen

Nieuwe mensen leren kennen in je eigen straat

BERGEN OP ZOOM – Een individualistische maatschappij? “Nee, echt niet”, zegt Jopie van der Vorst uit Bergen op Zoom. “Met mijn burenproject kwam ik er juist achter dat veel mensen iets voor een ander willen betekenen. Ook de jonge gezinnen bij ons in de straat. Dat vind ik mooi om te zien.”

Begin dit jaar belde ze bij ieder huis in haar straat aan, circa 230 adressen. Haar idee was simpel: gewoon contact leggen tussen buren en kijken of je voor elkaar iets kunt betekenen. “Ik vond het belangrijk om mijn project persoonlijk toe te lichten, maar dat maakte het juist ook heel leuk. Ik heb mensen leren kennen, die ik anders nooit had ontmoet. En dat in de straat waar ik al jaren woon.”

Na inventarisatie bleek dat maar weinig mensen hun buren om een gunst durven vragen. “De meeste mensen willen anderen niet tot last zijn en vragen bijvoorbeeld eerst hun kinderen. Misschien is dat ook wel een ding van de oudere generatie. Zij proberen het toch wat meer zelf te regelen.”

Toch heeft Van der Vorst een paar bewoners aan elkaar kunnen koppelen. “Twee buurvrouwen zijn bijvoorbeeld een buurman gaan helpen bij het onderhoud van zijn tuin. Een paar meiden hebben wat oppasadressen gekregen, twee andere buurvrouwen gaan bij een eenzame buurman af en toe koffie drinken en weer iemand anders biedt een gezin ondersteuning bij de opvoeding.”

Het project van de Bergse is kleinschalig. “Maar als we het zo allemaal aanpakken, kan de zorg in Nederland goedkoper worden. Want waarom zou je met de deeltaxi gaan, als de buurman je ook gewoon even kan brengen?”

Klik hier voor alle resultaten van het Buurtonderzoek in het verspreidingsgebied van BN DeStem.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
293 stemmen