Volledig scherm
Marlène Ruigrok in de ruimte waar de dagbesteding komt. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Nieuwe mbo-route: kans op diploma voor mensen met beperking bij Antonius Hoeve

LANGEWEG - Marlène Ruigrok biedt mensen met een beperking een kans op een diploma. Ze begint namelijk een leerweg op mbo-niveau voor hen.

Met het concept Triple Antonius biedt Marlène Ruigrok mensen met een beperking die tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt de helpende hand. Ze begint in de monumentale schuur bij de Antonius Hoeve aan de Langeweg een opleiding voor gehandicapten. Het wordt een leerweg waarbij deelnemers een diploma op maat kunnen behalen, via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) van het mbo.

De gemeente wil meewerken aan het project in de landbouwschuur Antonius bij complex Hoeve Cecilia, mits het aan een aantal voorwaarden voldoet.

Het doet de familie Ruigrok, die in Hoeve Cecilia woont, pijn om te zien dat gehandicapten die dolgraag willen, niet verder komen in hun ontwikkeling. "De stap vanaf de middelbare school naar het ROC is te groot, waardoor ze uitvallen en thuis komen te zitten of op een dagbesteding zonder onderwijs. Daar kunnen ze tussen hun 18de en 65ste werken, tegen een bijdrage van de overheid, maar de meesten willen hun eigen salaris verdienen."

Ruigrok hoopt dat haar initiatief uitgroeit tot een nieuwe mbo-route door het hele land, ook voor andere zorgboerderijen. Ze is al in gesprek met zorgboerderij Zwanenhoeve.

Voor de deelnemers is het lastig een regulier BBL-diploma te halen omdat de theoretische kant hen niet ligt. Bij Triple Antonius kunnen ze een diploma op maat halen. Ruigrok heeft de papieren, haar Marlijn Academie is een erkende mbo-instelling. Ze wil deelnemers helpen bij het kiezen van een richting. "Ze kunnen hier bijvoorbeeld oefenen in de techniek, het tuinieren en onderhouden van dieren. En we zoeken locaties waar ze alles wat ze leren in een 'echt' bedrijf uit kunnen voeren."

Triple Antonius is er niet alleen voor jeugd. "Ook voor mensen die al jaren werken. Het is fijn een mbo-diploma te behalen, het maakt hun beter in het werk en geeft een erg trots gevoel."

Ruigrok rekent op dagelijks zo'n 24 deelnemers. De eerste investering komt uit eigen zak, verder moet ze het hebben van het persoonsgebonden budget, subsidies en de verdiensten van haar Marlijn Academie.

De 24 deelnemers krijgen op Hoeve Cecilia dagelijks genoeg kansen om hun favoriete richting te ontdekken. Marlène Ruigrok somt het trots op, terwijl ze over het terrein loopt. Aan de ene kant komt een grote verzamel dierenverblijfgelegenheden. Denk aan schapen, mini-paarden, mini-ezels en kippen. Ook kunnen ze zich uitleven op de talloze fruit- en notenbomen, bessen, groenten en rozen. De technisch onderlegden gaan samenwerken aan de bouw van een 200 vierkante meter grote schuur werken, waar onder meer boten worden opgeknapt.

Een deel van de inkomsten waarmee de nieuwe leerweg wordt gefinancierd, komt uit de huur die bedrijven betalen voor kantoorruimte in de monumentale schuur. Die heeft twee verdiepingen, ingedeeld in diverse ruimten. „Wij zijn op zoek naar bedrijven die het ook leuk vinden om contact te hebben met onze deelnemers. Zo kunnen die de koffie, thee en lunches verzorgen.”

Een van de bedrijven die er al jarenlang zit, is Infolook. Een nieuweling is Keerzijde. „Dat bedrijf past perfect binnen ons concept”, vertelt Ruigrok. „Zij laten medewerkers uit de zorg ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn, bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit. De deelnemers van ons kunnen die dagen begeleiden.”

Ook kunnen de deelnemers opgeleid worden in het schoonmaken, bijvoorbeeld door de kantoren en algemene ruimtes te poetsen. De gehandicapten met een passie voor administratie, kunnen administratieve werkzaamheden voor bedrijven oppakken.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1042 stemmen