Volledig scherm
De burgemeester van Alphen-Chaam Joeri Minses © Gemeente Alphen-Chaam

Nieuwe burgemeester moet binnen één jaar woonachtig zijn in Halderberge

OUDENBOSCH - Wie straks benoemd wordt als burgemeester van Halderberge weet één ding zeker: hij of zij woont binnen een jaar na benoeming in de gemeente. Dat staat in de profielschets van de nieuwe burgemeester, zoals die donderdag naar buiten is gebracht.

De vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzittters van de zes partijen heeft de profielschets (eisen waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen) mede opgesteld aan de hand van de resultaten uit de burgerenquête. Het digitale vragenformulier werd door 276 inwoners ingevuld.

Zij gaven in grote meerderheid te kennen dat de 'eerste burger' snel in Halderberge woonachtig moet zijn. De samenstellers van de profielschets voegen daar aan toe dat Halderberge een aantrekkelijk woningaanbod heeft, maar geen ambtswoning.

De huidige burgemeester Giel Janssen kreeg het in zijn vijfjarige ambtsperiode niet voor elkaar zijn huis in Numansdorp te verkopen en zich in Halderberge te vestigen. De raad stelde daarop een ultimatum, dat is inmiddels verstreken. Janssen vertrekt, zodra zijn opvolger wordt geïnstalleerd. Naar verwachting is dat in oktober.

Naast de specifieke huisvestingsvoorwaarden bevat de profielschets vaak gebruikte termen als 'een raadsvoorzitter die boven de partijen staat', 'respectvol' en 'iemand die bijdraagt aan een goede onderlinge sfeer'.

Binnen het college stuurt de beste kandidaat aan op 'collegialiteit en teamgeest', maar ook een man/vrouw, die in complexe situaties een duidelijke lijn aangeeft, resultaatgericht en 'toezicht houdend op de kwaliteit van de besluitvorming'.

Buiten de raadzaal zoekt de vertrouwenscommissie naar een benaderbare, zichtbare en energieke burgemeester. "U toont belangstelling, luistert en weet zich in te leven in de gevoelens van anderen. Inwoners, verenigingen en organisaties kunnen vertrouwen op 'hun' burgemeester." Het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten, want de sollicitant moet tevens aan kunnen tonen een boegbeeld en netwerker te zijn.

Met de wensen van de 276 respondenten is ook rekening gehouden. Zo wordt een verbindend burgemeester gevraagd, die mensen motiveert. Gezocht wordt een ambitieuze man of vrouw, die in staat is vernieuwingen door te voeren met oog voor bestuurlijke gevoeligheden. Bestuurlijke ervaring is nodig, maar die hoeft niet per se vanuit de politieke hoek te komen. Algemeen wordt verwacht dat de nieuwe burgemeester minimaal een termijn van zes jaren vol maakt.

De profielschets vormt uitgangspunt voor de sollicitatiegesprekken, die de vertrouwenscommissie voert. Eerst komt de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk de profielschets nog in ontvangst nemen. Hij bezoekt daarvoor de gemeente op 2 juni. Tijdens een bijzondere vergaderingen neemt Van de Donk dan de vervolgstappen met de raad door.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
623 stemmen