Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuwbouwwijk BergsLicht: een speeltuin voor de architect

BERGEN OP ZOOM - Projectontwikkelaar Blauwhoed begin deze maand met de verkoop van de nog te realiseren wijk BergsLicht, op het voormalige PNEM-terrein.

Architect Maarten Overtoom uit het Noord-Hollandse Schagen ontwierp de wijk in opdracht van Blauwhoed. Hiervoor dook hij allereerst de geschiedenis in. "Met zoveel historie op één plek kan ik helemaal losgaan op het ontwerp."

Bergen op Zoom was al geen onbekende stad voor Overtoom. Ook het ontwerp van nieuwbouwproject het Groene Gordijn komt van zijn hand. "Toch is BergsLicht weer anders. De locatie, de geschiedenis. Door de ligging zo dicht bij het centrum ademt deze wijk nog meer historie dan het Groene Gordijn. De uitdaging is om die historie in een nieuwe wijk te laten terugkeren." Al hoeft die historie zich niet létterlijk te herhalen, vindt Overtoom.

"Vroeger stond hier een oude gasfabriek, die gaan we natuurlijk niet terugzetten. Ik heb gekeken naar wat we in de trant van de fabriek kunnen realiseren. Het resultaat is een ensemble van gebouwen, want ook de fabriek had meerdere panden."

Lees meer in BN Destem, editie Bergen op Zoom van donderdag.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
545 stemmen