Volledig scherm
Elise Versteeg (midden) heeft zojuist de doos met groente en fruit aan Liesbet en Wim Verschoor uit Oud-Vossemeer gegeven. foto Johan van der heijden

Niet perfecte groenten, maar wel lekker

NIEUW-VOSSEMEER - De christelijke stichting Corazon streeft met tal van acties naar een beter klimaat en duurzame samenleving. Een daarvan is de verkoop van niet-perfecte groenten en fruit.

De keukentafel van Richard Lanser en Hanna Aarnoudse uit Nieuw-Vossemeer ligt vol met allerlei soorten groente en fruit. Kromme komkommers, paprika’s met een plekje en Siamese tomaten. Het zijn misschien niet moeders mooiste om te zien, maar met hun smaak en kwaliteit is niets mis. Toch verdwijnen ze vaak in de container.

Zonde, vinden Richard en Hanna. Daarom begonnen ze vier maanden geleden een voedselactie om verspilling tegen te gaan. En niet alleen daarom, blijkt wel als Richard begint te vertellen. Over megastallen, de machtspositie van supermarkten en de opwarming van de aarde. „Ik voel me een soort kruisridder, maar dan voor het klimaat”, zegt hij lachend.

Twaalf tot veertien uur per dag is Richard bezig met het bedenken van oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan. En God is daarbij zijn leidraad. „Het klinkt misschien raar voor niet-christenen, maar ik ben door God geroepen om iets te doen aan de opwarming van de aarde.” De bijbel bezorgt Richard veel nieuwe inzichten en dat is volgens hem hard nodig. „Iedereen die onder de zeespiegel leeft, loopt gevaar. Wij dus ook! Mensen onderschatten het gevaar en doen niets om het tij te keren.”

Richard wil niet wachten tot het te laat is en daarom richtte hij zeven jaar geleden de stichting Corazon op. Met de website hoopt hij anderen te inspireren tot een duurzamer leven. Ideeën genoeg, met het voedselproject als meest recente voorbeeld. Hanna helpt Richard waar ze kan. Alle groenten en fruit voor de voedselactie halen ze persoonlijk op bij (hobby-)boeren en telers in hun regio. De paprika’s komen bijvoorbeeld van een Thoolse teler en de paddenstoelen hebben een Halsterse afkomst. De ‘gekke’ groenten kosten niet veel; Richard en Hanna betalen er een kleine vergoeding voor en vragen die ook aan hun klanten. „We zijn geen voedselbank, maar het kost bij ons veel minder dan bij een supermarkt”, legt Hanna uit. „Alle producten kosten een euro. Daarvoor heb je een kilo paprika’s of 500 gram rode bessen.” Het bedrag wat na aftrek van benzine- en andere onkosten overblijft, gaat naar de stichting.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
44 stemmen