Volledig scherm
© Thinkstock

Niet alleen in Bergen op Zoom kaasroof: 'Kazen vermoedelijk naar Oost-Europese markt'

BERGEN OP ZOOM - Niet alleen bij kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom, maar ook in diverse andere plaatsen in Nederland is afgelopen jaar kaas gestolen. Volgens NRC Next gaat het om zeker 8.500 kilo kaas met een waarde van 90.000 euro. De gestolen kazen gaan vermoedelijk naar Oost-Europa, vertellen de kaasboeren en de Boerderijzuivelbond aan die krant.

De Zuidgeest was in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december doelwit van kaasdieven. Behalve de auto, een laptop en enkele sieraden gingen de dieven er met tussen de 130 en 150 kazen vandoor. Een schadepost van omgerekend meer dan 10.000 euro. De auto werd later teruggevonden.

Kaasdieven sloegen ook toe in Genderen, Udenhout, Geleen, het Gelderse Hellouw en Abcoude in Utrecht. Volgens NRC Next heeft de politie geen aanknopingspunten. Het is ook moeilijk te achterhalen hoe vaak aangifte is gedaan van kaasdiefstal. Zo werkt het registratiesysteem niet. De Boerderijzuivelbond wijst erop dat vanwege de boycot maar weinig kazen naar Rusland gaan. Dit zorgt voor hogere prijzen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de kaasdiefstal.

Een politiewoordvoerder uit West-Brabant vertelde kort na de diefstal in Bergen op Zoom dat de kwestie ook voor de politie een lastig verhaal is. "We hebben de middelen niet om een verdwenen partij kaas op te sporen." De politie vraagt daarom met name kaashandelaren de ogen goed open te houden. "Zij hebben beter zicht op de markt dan wij. We vragen hen aan de bel te trekken als er ineens ergens grote hoeveelheden kaas worden aangeboden."

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
497 stemmen