Volledig scherm
Niels van der Stelt uit Ossendrecht "Als ik al die verhalen nu hoor, word ik apetrots" © Foto Familie van der Stelt

Niels van der Stelt, 'Een knul die z'n diploma gaat vieren, wat kon er gebeuren?' (Longread)

OSSENDRECHT - Zaterdag 11 juni een jaar geleden kwam Niels van der Stelt uit Ossendrecht om het leven. Op weg naar een examenfeest, met zijn net behaalde havo-diploma op zak. Zijn ouders zitten nog met veel vragen.
‘We krijgen hem er niet mee terug, maar het zou ons enorm helpen als we meer weten over wat er precies is voorgevallen.’  

Een briesje doet de schooltas en het rood-wit-blauw aan de vlaggenmast zachtjes schommelen. De vlag hangt halfstok. Al een jaar. Een herinnering aan Niels van der Stelt, de 18-jarige jongen uit Ossendrecht die in de nacht van 11 op 12 juni 2015 door een noodlottig ongeval om het leven kwam op de snelweg A4 bij Bergen op Zoom.

Geslaagd voor havo-examen
Niels was met vrienden op weg naar de kroeg in Bergen op Zoom. Om te vieren dat ze geslaagd waren voor hun havo-examen. Hij zou nooit meer thuiskomen. De vlag weghalen? Nee, daar willen vader Kees en moeder Tessa van der Stelt nog niet aan denken. "Dat moment komt wel", zegt Kees. "Ooit. Maar niet nu." Tessa: "Niet nu we nog steeds met zoveel vragen rond lopen."

Een jaar na de vreselijke gebeurtenis zijn Kees en Tessa nog dagelijks met het overlijden van Niels bezig. In de woonkamer is een apart hoekje ingericht met foto's, kaarsen en tekeningen. Dingen die herinneren aan de jongen - de oudste van de drie kinderen van Kees en Tessa - die het huishoudgeld van z'n ouders gebruikte om een dagje met oma naar Scheveningen te gaan. Die op een dancefeest zijn laatste geld uitgaf aan flesjes water om een meisje te helpen dat in haar eigen braaksel lag; die bij haar bleef tot er hulp kwam.

Die de wereld aan z'n voeten had liggen, klaar voor zijn studie fiscaal recht en economie. Die zo snel mogelijk een miljoen euro op z'n bankrekening wilde hebben als financieel adviseur bij een groot bedrijf. Die droomde van een mooie, snelle wagen onder z'n kont. De jongen die z'n koffer al had gepakt voor een reis naar Amerika. Hij zou de 19e naar Orlando vliegen. De route langs de winkels met de mooiste kleding was al tot in detail uitgestippeld.

Een examenparty
Het liep allemaal anders. In de nacht van 11 op 12 juni, om half één 's nachts krijgen Kees en Tessa het afschuwelijke bericht dat hun zoon Niels is verongelukt. Niels en zijn vrienden waren die avond op weg naar Bergen op Zoom, naar café Geen Flauw Idee. Daar was een grote examenparty.

Tessa: "We vertrouwden Niels volledig. Hij was een sportfanaat: hardlopen, voetballen, fitnessen... Alcohol dronk ie zelden. We hebben hem nooit ziek thuis zien komen. Hij was op dat vlak enorm hard voor zichzelf. Hij dronk bijna alleen water en at het liefst alleen bananen, kip en sla. Daarbij, hij was met een groep op stap. Een jongen van 18 die met vrienden zijn slagen gaat vieren, wat kon er nou gebeuren?"

Een zijweg
Halverwege de rit zondert Niels zich af en slaat een zijweg in, richting het viaduct bij Heimolen. Waarom? Kees en Tessa kunnen er slechts naar gissen. „Maar hij zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben gehad.” Ook wat daarna nou precies is gebeurd, is voor de ouders een raadsel. Tessa: „We weten alleen dat ie op de Rijksweg lag en dat Niels door veel auto’s is overreden.”
Sporen van een misdrijf worden niet gevonden. Net als Kees en Tessa wijt de politie Niels’ overlijden aan een tragisch ongeval. Het doet hen daarom pijn dat in de omgeving wordt gesproken van zelfdoding.

Kees: „Dat bestaat gewoon niet. Niels zat zo vol energie, hij was gek op avontuur en stond op het punt om de wereld over te vliegen.” Tessa: „Hij straalde juist uit dat ie klaar was om de wereld te veroveren.”
Domme pech, denken zijn ouders: Tessa. „Hij had overdag al een paar flinke stukken taart op, dus ’s avonds had ie geen honger meer. En natuurlijk heeft hij die avond alcohol gedronken. Net als zijn vrienden. Logisch, ze waren toch geslaagd?”

Onzekerheid
Dat moet hard zijn aangekomen bij iemand die zó goed voor zijn lijf zorgt en zelden drinkt. Dat in combinatie met het steile talud, sterkt Kees en Tessa in hun gedachte dat Niels domweg is uitgegleden en zo op de A4 terecht is gekomen. Maar ze weten het niet zeker. En die onzekerheid doet pijn.

Nog steeds hopen Kees en Tessa in contact te komen met mensen die iets meer weten van wat er die avond op de Rijksweg is gebeurd. Is Niels inderdaad uitgegleden, is ie gevallen of is ie zelf naar beneden geklommen? Of hebben mensen hem langs de weg zien lopen?

Tessa: „We hebben nog zoveel vragen. Alles wat we te weten komen over wat er daar precies is gebeurd, is fijn voor ons. We krijgen Niels er natuurlijk niet mee terug, maar het helpt ons enorm. Nu is er nog te veel onduidelijk. De automobilist die uiteindelijk wel is gestopt, heeft verder niks gezien.”

Kees: „Er moet toch iemand zijn die hem het eerst heeft geraakt. Misschien durven ze er niet over te praten.” Tessa: „Ik hoop dat die mensen zien hoe zeer wij er nog mee worstelen en dat ze besluiten ons toch nog iets te vertellen. We zijn absoluut niet op zoek naar een dader, niemand heeft hier schuld. Niels moest daar gewoon niet zijn.”

Een jaar verder

Steun vinden ze wel in de bezoeken van voormalige klasgenoten van Niels, ploegmaten van voetbalclub Grenswachters uit Putte en de verhalen die ze steeds meebrengen. Zoals op 15 februari, de verjaardag van Niels, toen z’n beste vrienden op bezoek kwamen. Tessa: „Dat doet zó goed. Ze brengen steeds een beetje Niels thuis. Heel bijzonder, vind ik dat. Bij volwassenen merken we dat ze toch een drempel over moeten als ze over Niels willen beginnen. De jeugd niet. Ze komen hier en ze beginnen te vertellen. Ze lachen, maar ze durven ook te huilen. Heel moedig.”

En zelfs een jaar na zijn dood lukt het Niels om zijn ouders te blijven verrassen. Zo kwam er vorige week een groep meiden van het Roncalli op bezoek, van wie er een paar verklapten dat ze wel eens met Niels hadden gezoend. „Hij vertelde ons kennelijk ook niet alles”, glimlacht Kees.
Maar uit die verhalen blijkt voor hen vooral dat Niels geliefd was. Tessa: „Als ik al die verhalen over Niels nu hoor, word ik apetrots.” De pijn zal er niet minder door worden, integendeel. Maar het geeft Kees en Tessa de kracht om door te gaan, ook zonder Niels.

Bijeenkomst
Familie, naaste vrienden, oud-klasgenoten en ploegmakkers van voetbalclub Grenswachters, allemaal kwamen ze zaterdag nog één keer bij elkaar om het leven van Niels van der Stelt te vieren. Bij het ouderlijk huis van Niels aan de Leemberg.

„Daar is behoefte aan, merkten we”, zegt moeder Tessa. „Zijn vrienden van het Roncalli, bijvoorbeeld, zijn kort na hun slagen allemaal verder gaan studeren en zijn uitgevlogen naar verschillende steden. Voor hen is het nog niet helemaal afgesloten. Bijna iedereen die we hebben uitgenodigdis gekomen. ”

Geniet van het leven
In de loop van volgende week krijgt een nieuwe lichting scholieren de uitslag van hun eindexamen. Ook in Ossendrecht wordt dan weer her en der de vlag uitgestoken. Het zal een dubbel gevoel zijn, weet Tessa. „Want ik gun iedereen het beste, maar je blijft je afvragen ‘Hoe zou het zijn als...?’. Dat doet pijn, maar dat is niet erg.” Kees: „We hopen dat iedereen die nu slaagt iets leert van Niels, zoals wij dat hebben gedaan: geniet van het leven.”
Tessa: „En stel niks uit.”

Kees en Tessa komen graag in contact met mensen die meer weten over wat er zich in de nacht van 11 op 12 juni 2015 op de snelweg heeft afgespeeld.
Mail alsjeblieft naar: herdenkingniels@gmail.com

Volledig scherm
Bij het ouderlijk huis van Niels van der Stelt hangt de vlag met boekentas nog steeds halfstok na het fatale ongeval een jaar geleden. © Foto Tonny Presser / Pix4Profs

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
RUST
0-0
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
43'
1-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
45'
0-1
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
885 stemmen