Volledig scherm
De nieuwe kruising Boschstraat-St. Ignatiusstraat door een virtual reality bril © NHTV

NHTV wil vervoer in Breda en provincie verbeteren met virtual reality

BREDA - NHTV weet straks precies hoe mensen van deur tot deur reizen. Die kennis wil de hogeschool inzetten om gemeenten te helpen met hun verkeersbeleid.

De Boschstraat wordt de eerste fietsstraat in Breda. Auto's kunnen straks nog wel gebruik maken van de straat, maar moeten zich aanpassen aan de fietsers. Dit is onlangs besloten door het college van B&W. Maar het was de NHTV die belangrijk voorwerk heeft gedaan. De hogeschool heeft namelijk door middel van virtual reality gekeken naar de mogelijkheden voor die straat.

Op dezelfde wijze is de school die steeds meer een onderzoeksinstituut wil worden, naar een oplossing aan het kijken voor andere Bredase straten. "Vooral wanneer de ruimte beperkt is, kan virtual reality veel bijdragen", legt lector Paul van de Coevering uit. "We laten testpersonen in een virtuele omgeving door de straten fietsen. Zij krijgen een virtual reality bril op en dan wordt gekeken wat voor fietsers prettig is. We krijgen dan een goed beeld van de best mogelijke inrichting van de straat."

Die kennis geeft de hogeschool door aan de gemeente Breda. Uiteindelijk worden de straten heringericht. De NHTV doet niet alleen onderzoek in de gemeente Breda, maar in heel de provincie, want het vierjarige onderzoek is onderdeel van een nieuw lectoraat dat gefinancierd wordt door de provincie Noord-Brabant.

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen