Volledig scherm
De nieuwe kruising Boschstraat-St. Ignatiusstraat door een virtual reality bril © NHTV

NHTV wil vervoer in Breda en provincie verbeteren met virtual reality

BREDA - NHTV weet straks precies hoe mensen van deur tot deur reizen. Die kennis wil de hogeschool inzetten om gemeenten te helpen met hun verkeersbeleid.

De Boschstraat wordt de eerste fietsstraat in Breda. Auto's kunnen straks nog wel gebruik maken van de straat, maar moeten zich aanpassen aan de fietsers. Dit is onlangs besloten door het college van B&W. Maar het was de NHTV die belangrijk voorwerk heeft gedaan. De hogeschool heeft namelijk door middel van virtual reality gekeken naar de mogelijkheden voor die straat.

Op dezelfde wijze is de school die steeds meer een onderzoeksinstituut wil worden, naar een oplossing aan het kijken voor andere Bredase straten. "Vooral wanneer de ruimte beperkt is, kan virtual reality veel bijdragen", legt lector Paul van de Coevering uit. "We laten testpersonen in een virtuele omgeving door de straten fietsen. Zij krijgen een virtual reality bril op en dan wordt gekeken wat voor fietsers prettig is. We krijgen dan een goed beeld van de best mogelijke inrichting van de straat."

Die kennis geeft de hogeschool door aan de gemeente Breda. Uiteindelijk worden de straten heringericht. De NHTV doet niet alleen onderzoek in de gemeente Breda, maar in heel de provincie, want het vierjarige onderzoek is onderdeel van een nieuw lectoraat dat gefinancierd wordt door de provincie Noord-Brabant.

Poll

Overstappen op elektrisch koken? Geen sprake van, ik kook liever op gas.

Overstappen op elektrisch koken? Geen sprake van, ik kook liever op gas.

  • Eens (64%)
  • Oneens (36%)
252 stemmen