Volledig scherm
Diederik Stapel foto ANP

NHTV heroverweegt aanstelling omstreden wetenschapper Diederik Stapel

BREDA De Bredase hogeschool NHTV heroverweegt de aanstelling van de omstreden wetenschapper Diederik Stapel. Dat meldt een woordvoerder van het College van Bestuur. Het college komt daarmee tegemoet aan de wens van de medezeggenschapsraad. Die had aan de bel getrokken en dringend verzocht de benoeming nog eens goed tegen het licht te houden.

Vorige week werd bekend dat de NHTV Stapel heeft aangetrokken. Hij gaat helpen bij grote onderzoeken en studies.

Opspraak
De aanstelling is al vanaf het moment van bekendmaking omstreden. Stapel, voormalig docent aan de universiteiten van Tilburg, Groningen en Amsterdam, kwam in opspraak nadat in 2011 bekend werd dat hij op grote schaal onderzoeksgegevens had verzonnen.

In 2014 was Stapel verbonden aan de Fontys Hogeschool in Tilbrug. Daar stapte hij op uit solidariteit met de controversiële Anton Dautzenberg die door Fontys was ontslagen.

Dat Stapel nu aan de slag gaat bij de NHTV, doet de naam van de school geen goed, vindt de MR. Vandaar het verzoek tot heroverweging van de benoeming.

Inmiddels is ook het personeel van verschillende academies van de NHTV bijeen gekomen om over de kwestie te spreken.

Imago
​Volgens woordvoerder Harrie van Elderen wisselen de meningen over de aanstelling. Een groot deel van personeel en studenten, vindt het een slechte keuze om Stapel aan te stellen. Het kan het imago van de school schaden, zo wordt gevreesd. "Maar er zijn ook tegengestelde geluiden te horen. Sommigen vinden de keuze dapper, denken niet dat Stapel nog eens de mist in gaat en menen dat hij een tweede kans verdient."

Het College van Bestuur vindt dat het de geluiden van het personeel en studenten niet kan en mag negeren. "Vandaar de beslissing om opnieuw alle argumenten te wegen die er zijn om Stapel al dan niet in dienst te nemen. Daarbij wordt breed gesproken met het personeel. Dit vergt grote zorgvuldigheid, waardoor het vermoedelijk enkele dagen duurt voor de uitslag bekend is."

Stapel zei in het radioprogramma Dit is de Dag het droevig te vinden nu weer te zijn ontslagen. ,,Ik was blij met de nieuwe baan. Ik ben zelf door bestuursvoorzitter Hein van Oorschot benaderd, maar helaas.'' Stapel wilde graag in gesprek met de medewerkers die geen vertrouwen in hem hebben, maar die hadden daar geen behoefte aan.

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
577 stemmen