Volledig scherm
Herman Vissia legt in het kantoor van Byelex in Oud Gastel uit hoe zijn zoekmachine BuzzCovery werkt. foto gerard van offeren

Net even anders dan Google: nieuwe zoekmachine van Herman Vissia uit Oud Gastel en zijn team

OUD GASTEL - Herman Vissia uit Oud Gastel ontwikkelde, met een team wetenschappers uit Wit-Rusland, de nieuwe zoekmachine BuzzCovery. Die werkt net even anders dan Google.

Hij laat zijn post van 7 november op Facebook zien. Op basis van de resultaten van zijn eigen zoekmachine BuzzCovery voorspelt Herman Vissia van het Gastelse bedrijf Byelex dat Donald Trump een dag later de Amerikaanse verkiezingen zal winnen. „Trump kreeg de meeste pers. Meer dan Hillary Clinton. En meer dan dat: zijn naam kwam vaker voor in de invloedrijke publicaties. Ik dacht toen: Trump gaat winnen”, zegt Vissia in zijn kantoor op industrieterrein Borchwerf.

'Huidige zoekmachines worden steeds slechter'
Aan de muur hangt een foto waarop de Wit-Russische hoofdstad Minsk wordt aangeprezen als de Silicon Valley van Oost-Europa. Samen met zeven wetenschappers uit Wit-Rusland ontwikkelde Vissia een nieuwe zoekmachine voor internet. Anders dan Google filtert BuzzCovery de zoekresultaten niet. „Als jij als journalist zoekt op Donald Trump vindt je via Google andere resultaten dan jouw collega naast je. Google zoekt naar jouw voorkeuren die vastgesteld worden op basis van het surfgedrag. Maar in het bedrijfsleven is de behoefte groot om alle websites te vinden die beschikbaar zijn. De huidige zoekmachines worden door de filters in feite steeds slechter. Je komt vast te zitten in die filter bubble.”

Zeven jaar lang werkten Vissia en zijn team aan de zoekmachine. „Het is enorm veel werk. Het is zeer moeilijk om een computer te leren lezen. BuzzCovery zoekt nu in 50.000 Nederlandse websites en 100.000 buitenlandse sites. We streven ernaar om de top 1000 van elk land aan te bieden. Daarvoor gebruiken we een vertaalmachine die de teksten vanuit elke taal vertaalt in het Engels. Vervolgens zoekt BuzzCovery deze Engelse teksten af. Zo weet de zoeker dat hij alle beschikbare sites vindt. Ze verschijnen in de originele taal bij de resultaten, maar zijn via Google vervolgens eenvoudig te vertalen.”

BuzzCovery zoekt niet in sociale media. Vissia: „Daar is geen beginnen aan. Het levert ook niets interessants op. Het is toch frappant dat Twitter nog altijd verlies maakt? Ik hecht meer geloof in de ouderwetse journalistiek. Jullie verhaal is veel belangrijker. Dat merk je ook aan alle verwijzingen op internet. Daarom scant BuzzCovery blogs, dagbladen, wetenschappelijke uitgaven et cetera.”

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
87 stemmen