Volledig scherm
Studenten van St Joost (links: Francien van Cappelle en rechts Ilja Kramer) voorzien houten schotten rondom Amphia Molengracht van kunst. in dit geval de zin : ‘nieuwsgierigheid is besmettelijk'. © Ron Magielse/Pix4Profs

Negentig meter lange schuttting bij Amphia wordt kunstwerk

BREDA - "Prima idee hoor. Zo'n kale schutting zegt per slot van rekening ook niet veel", lacht Cor de Keijzer. De 61-jarige inwoner van Rijen komt het ziekenhuis aan de Molengracht uit gewandeld en loopt langs de kale houten schutting die sinds een paar dagen de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan het oog van het publiek onttrekt. Een schutting waar sinds deze week flink aan gewerkt wordt.

Studenten van kunstacademie St. Joost toveren de komende tijd 90 meter van de in totaal e 150 meter lange afscheiding om tot een kunstwerk.

"Het idee is dat de kunst de bezoekers van ons ziekenhuis een beetje afleiding gaat bieden. Dat ze wat minder gespannen het ziekenhuis binnengaan. Dus als je zo'n schutting hebt. Waarom niet", legt Amphiawoordvoerster Judith Jansen uit.

En dat niet alleen. Uit onderzoek, vertelt Jansen, zou ook gebleken zijn dat kunst een heilzame werking op mensen heeft. Het zou niet alleen bloeddrukverlagend werken, maar ook een positieve uitwerking op de hartslag hebben.

Verrassend, vonden ook Francien van Cappelle en Ilja Kramer, twee net afgestudeerde St. Joosters, die besloten voort te borduren op dat gegeven. Ze bedachten een ontwerp met een tekst 'nieuwsgierigheid is besmettelijk' die maandag in koeienletters op de schutting werd geschilderd. In die tekst worden de komende dagen acht gaten geboord waar het publiek straks doorheen kan kijken.

"Dan verwacht je als bezoeker een glimp van het bouwterrein te kunnen zien, maar het wordt wat anders. Nee, wat verklap ik nog niet. Maar het heeft iets met gezondheid en feitjes te maken", klinkt het geheimzinnig.

Het ontwerp van Francien en Ilja, maar ook dat van twee andere studenten van St. Joost die daar overigens gewoon voor betaald krijgen, zal ruim een jaar lang te zien blijven op de schutting. Francien glundert: "Een jaar lang, kun je nagaan hoeveel mensen dit dan zullen zien. Prachtig toch!"

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
47 stemmen