Volledig scherm
© via Twitter @RolandBrouwer78

Negen mensen nog steeds dakloos na brand in Baarle-Hertog

BAARLE-HERTOG - Dennie Pas (29) en Natasja Taschie (26) wonen al vijf dagen in een caravan sinds hun huis mogelijk vervuild raakte met asbest. Bij de buren brandde afgelopen woensdag een schuur uit. Het dak bestond uit oude golfplaten. Die bevatten asbest en een grote rookwolk heeft wellicht asbest verspreid in de buurt. Vier huizen zijn afgesloten tot blijkt of het kankerverwekkende stof er is binnengedrongen.

In totaal raakten negen mensen dakloos door de brand van vorige week woensdag. Een bejaard koppel in wiens schuur achter de woning de brand is ontstaan, een gezin met en kind en nog een koppel verblijven momenteel bij familie. Dennie en Natasja konden hun caravan nog recupereren na de brand en gebruiken die nu als woonplaats, samen met hun twee honden.

De caravan staat geparkeerd voor het huis van vrienden van hun ouders in Baarle-Hertog. "We mogen 's avonds de stroom aankoppelen op het elektriciteitsnet van hun huis, zodat we ons zo goed mogelijk kunnen redden", zegt Dennie. "Maar gemakkelijk is het allemaal niet. Vooral omdat mijn vriendin serieus ziek is. Volgende week moet ze geopereerd worden. Nadien verblijft ze een week in het ziekenhuis en daarna moet ze thuis herstellen. Ik hoop dat we effectief in ons huis kunnen wonen tegen dan, want een caravan is geen ideale plaats om te herstellen na een zware operatie", vervolgt de man.
 

Weinig kleding
Gelukkig krijgen Dennie en Natasja steun van hun vrienden en familie. "We hadden nooit verwacht dat we zo lang niet in ons huis zouden kunnen wonen. Toen we er vertrokken zijn nadat de brand geblust was, hebben we kleding voor twee dagen meegenomen, meer niet. Gelukkig kunnen onze ouders onze kleding wassen."


Hoe lang Dennie en Natasja en de andere getroffen bewoners het nog op die manier moeten redden, lijkt nog niet duidelijk. Iedereen moet nu eerst via zijn eigen verzekeraar een expert ter plaatse laten komen om te onderzoeken of de woning effectief besmet is met asbest. "De test is bij ons al gebeurd. Normaal weten we begin volgende week (deze week, red.) iets meer", zegt Dennie. "Ik hoop dat we vanaf dan al mogen beginnen met de woning te verluchten. In ons huis staat er een groot aquarium met speciale vissen. Buiten hebben we een vijver met siervissen. Zolang we niet naar onze woning mogen, kunnen we hen geen eten geven", vertelt de jongeman. "En als de vijver effectief gereinigd moet worden, zullen we spijtig genoeg afscheid moeten nemen van onze vissen, want dan zijn die ook besmet."

Intussen houden de buren elkaar op de hoogte van de vorderingen.

Schoonmaakfirma
Als de resultaten van de onderzoeken binnen zijn, moeten de eigenaars zelf een saneringsfirma aanstellen om hun woning - zowel de binnenkant als het dak buiten - en tuin te laten reinigen. De eigenaars van de schuur waarin de brand ontstond, zijn de enigen die al zeker weten dat hun woning vervuild is. Zij hebben al een schoonmaakfirma aangesteld. Burgemeester Leo Van Tilburg (CDK) hoopt nu dat de andere bewoners tot een overeenkomst komen, zodat hetzelfde saneringsbedrijf gelijktijdig de tuinen en daken van de andere huizen mag poetsen. "Bij droog en winderig weer kan het asbest dat nu in de tuinen en op de daken ligt, gaan vliegen en ontstaat er een bijkomende vervuiling. Dat willen we zeker voorkomen", legt de burgemeester uit. "We zijn erg bezorgd. De bewoners willen zo snel mogelijk naar hun woning, maar het hangt af van hun eigen verzekering. Er zijn bovendien niet zo heel veel saneringsbedrijven. Hoe snel het allemaal opgelost kan raken, is heel onduidelijk."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
163 stemmen