Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlandse studenten studeren in België. En daarna?

Meer Nederlanders kiezen voor een opleiding in België. De Belgische belastingbetaler bekostigt een deel van hun studie. Maar kan daar ook weer profijt van hebben.

ETTEN-LEUR - Dat Nederlanders die studeren in België niet iets van de laatste jaren is, bewijst studentenvereniging Hollandia in Leuven. Die bestaat al sinds 1886 en is uitsluitend voor Nederlanders. "Het is volgens mij de enige Nederlandse studentenvereniging in België", zegt Sanne Leemans uit Baarle-Nassau.

Leemans was tijdens haar studie in Leuven jaren lid van de vereniging, die zo'n twintig man groot is. "Doordat we met zo weinigen waren, ondernamen we veel activiteiten met Belgische verenigingen en heb ik veel Belgische vrienden gemaakt."

Hollandia is een van de zaken waaruit blijkt dat de Nederlandse student verankerd zit in het Vlaamse hoger onderwijs. Het aantal Nederlandse studenten neemt er toe vanwege het lage collegeld, het feit dat er geen loting is en het afschaffen van de basisbeurs. Ook nu studeren er duizenden jongeren bij onze zuiderburen.

Lees maandag in BN DeStem wat die Nederlanders na hun studie in België doen. Moet onze kenniseconomie in de toekomst vrezen voor het gemis van een hoop hogeropgeleiden?

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-7
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
75'
0-2
VitesseVIT
away logo
home logo FC GroningenGRO
79'
1-0
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
76'
1-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AZAZ
16:45
ExcelsiorEXC
away logo

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
895 stemmen