Volledig scherm
Jeroen van Heijst gelooft absoluut in de noodzaak om muskusratten te bestrijden. Dat neemt niet weg dat hij bewondering heeft voor het aanpassingsvermogen van deze knaagdieren, zegt hij. © Riet Pijnappels

Natuurlijk Brabant!: Rattenvanger uit Dinteloord, 'Ratten vangen blijft absoluut nodig'

DINTELOORD - Kan ons land wel of niet zonder bestrijding van muskusratten? Rattenvanger Jeroen van Heijst uit Dinteloord heeft er een hard hoofd in.


Mensen denken vaak dat hij een hekel aan muskusratten heeft. Maar het tegendeel is waar, zegt rattenvanger Jeroen van Heijst van de Brabantse waterschappen. „Ik heb grote bewondering voor hun vindingrijkheid en aanpassingsvermogen.”

Toch heeft hij er vorig jaar 145 gedood. Velen mogen twijfelen aan de noodzaak daarvan, maar hij niet. Nog geen seconde. Als muskusratten niet bestreden worden, explodeert de populatie volgens hem binnen een paar jaar tot ‘onacceptabele omvang’. Dat die expansie ten koste gaat van de veiligheid van de dijken, staat voor hem als een paal boven water.

Discussie
​Jaarlijks worden in het hele land honderdduizenden muskusratten gevangen om de veiligheid van de waterkeringen te waarborgen en economische schade te voorkomen. Maar dat beleid staat al jaren ter discussie. Dierenbeschermers willen dat er een einde komt aan het doden van de knaagdieren. Het veroorzaakt onnodig veel dierenleed, vinden ze. Bovendien is volgens hen onvoldoende bewezen dat er een relatie is tussen het aantal muskusratten en de hoeveelheid schade aan dijken en oevers. Om een einde te maken aan de slepende discussie, onderzoeken wetenschappers momenteel de muskusrattenbestrijding in ons land.

Van Heijst houdt de waterveiligheid van het gebied nauwlettend in de gaten. Als die in gevaar komt, grijpt hij in. Dat is de afspraak. Maar zover is het nog niet. Bij de start van het project werd het aantal muskusratten in het proefgebied geschat op zeventig stuks. Van Heijst verwacht dat er bij het einde daarvan, eind dit jaar, tussen de 800 en 1000 zullen zijn. Hij zegt het onderzoek rustig af te wachten, maar eigenlijk staat de uitkomst voor hem al vast, zegt hij . „Ratten bestrijden blijft absoluut nodig. Daar ben ik van overtuigd.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Zolang we allemaal ver weg op vakantie gaan, moeten we niet zeuren over de luchtvaart.

Zolang we allemaal ver weg op vakantie gaan, moeten we niet zeuren over de luchtvaart.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
665 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
3515 stemmen