Volledig scherm
Blauwalg in stadsvijver de Veste in Geertruidenberg Foto Riet Pijnappels

Natuurlijk Brabant: Pionieren tegen de blauwalg

GEERTRUIDENBERG - Blauwalgen verpesten in de zomer het water in vijvers en zwemplassen. Maar we veroorzaken het wel zelf. Eerst moet er wat rechtgezet worden. De naam 'blauwalg' is feitelijk onjuist. Blauwalgen zijn helemaal geen algen of wieren, vertelt bioloog en algendeskundige Guido Waajen van het waterschap Brabantse Delta.

 "Het is een eencellige bacterie en niet zomaar eentje. Hij behoort tot de oudste levensvormen die we kennen en staat aan de oorsprong van al het leven. Zonder de blauwalg - of beter gezegd de cyanobacterie - zouden er geen mensen zijn."

Hij legt uit: "Blauwalgen leven door middel van fotosynthese. Dat betekent dat ze licht en koolstof uit de lucht omzetten in voedingsstoffen. Bij dit proces komt zuurstof vrij. Daardoor werd het andere leven op aarde mogelijk."

Geertruidenberg
We staan ons aan de rand van de stadsvijver de Veste in Geertruidenberg. Het water ziet er vies en troebel uit, op het oppervlak drijven lange slierten, van felblauw tot zachtgroen. De kleuren zijn kenmerkend voor de blauwalg.

Na een snelle test, zegt Waajen: "De veiligheidsnorm wordt ruim dertig keer overschreden. Ik denk niet dat iemand het in zijn hoofd haalt om hier te gaan zwemmen."

Stilstaand water
Iedere zomer is het vaste prik. Zodra het warm wordt, is er overlast van blauwalg. Vooral in stilstaand water, zoals in stadsvijvers, maar ook in zwemplassen. Hoe dikker de laag, hoe meer bacteriën er afsterven door gebrek aan licht en hoe meer giftige stoffen er kunnen vrijkomen, die schadelijk zijn voor mens en dier.

Van nature komen blauwalgen in zoet en zout oppervlaktewater voor, maar ook op bomen en stenen. Vaak in kleine, onzichtbare hoeveelheden. Het gaat pas mis als de blauwalg zich explosief vermeerdert. Dat gebeurt als de temperatuur stijgt, er weinig of geen stroming is én - de grootste boosdoener - als er te veel voedingsstoffen in het water zitten.

Want daar wringt de schoen. "Het water is te veel verontreinigd door lozingen van landbouw, industrie en rioleringen. Maar ook door brood voor eendjes en visvoer. Overbemesting noemen we dit."

Het probleem zorgt voor flinke kopzorgen bij de waterbeheerders. Oplossingen zijn niet eenvoudig en meestal heel duur en experimenteel. "Overbemesting van oppervlaktewater is een wereldwijd probleem. Eigenlijk zitten we nog in een pioniersfase. Iedere situatie is anders. De natuur reageert vaak onvoorspelbaar."

Quaggamossel
Als een van de oplossingen werd in 2013 in de Linievijver in Breda de exotische quaggamossel uitgezet. De mosselen eten blauwalgen. Tot nu toe lijkt het succesvol, maar het is slechts symptoombestrijding, meent Waajen. Zoals een aspirientje tegen hoofdpijn. Het probleem van overbemesting blijft bestaan. "In de Linievijver was het van belang dat de vijver geen aan- of afvoer van water heeft en de mosselen zich vanuit de vijver niet kunnen verspreiden, iets wat bij de Veste wel zou kunnen."

Daarom is in Geertruidenberg gekozen voor een structurele aanpak: het terugdringen van fosfor in het water. Een meerjarenplan, erkent de bioloog, want het houdt in dat er minder afvalstoffen op de Veste geloosd mogen worden. "Het is geen makkelijke opgave. Het kost veel geld en inspanning, maar we kunnen de blauwalg bestrijden. Dat lukt echter alleen als alle partijen, zoals gemeente, burgers en hengelverenigingen, er achter staan. Maar het is pionieren. We boeken vooruitgang, maar we moeten nog veel leren."

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
577 stemmen