Volledig scherm
Icarusblauwtje in de vlinderidylle van Sint Willebrord FOTO Riet Pijnappels

Natuurlijk Brabant: Idylle voor kleine fladderaars

SINT WILLEBRORD - In Sint Willebrord ligt een van de zes vlinderidylles van Brabant. Het werd in 2014 aangelegd om bedreigde vlinders een veilig plekje te bieden.  

De vlinderidylle in Sint Willebrord heet het Gaegelpad. Het is een schilderachtig streepje grasland, ingezaaid met veldbloemen en wuivende grassen. Een kleurrijke slinger van paars en geel langs een smalle waterloop, vanaf de woonwijk Gagelrijzen tot in het buitengebied. Vlinderidylles zijn een vluchtoord voor graslandvlinders, die elders zijn weggejaagd, legt Kars Veling van de Vlinderstichting uit. Een nieuw thuis, waar ze voldoende voedsel kunnen vinden en zich ongestoord kunnen voortplanten. In totaal zijn er vijftig idylles in ons land, waarvan zes in Brabant.

De bloemrijke plekjes zijn vooral bedoeld voor kwetsbare graslandvlinders, zoals het icarusblauwtje, de kleine vuurvlinder en bruin zandoogje. Wat minder voor ‘kroeglopers’ als de dagpauwoog en de distelvlinder, grapt Veling. „Die mogen wel komen, maar dat zijn fladderaars die alleen een slok nectar komen drinken en weer vrolijk verder vliegen. Die redden zich toch wel.”

Ons land is al decennia lang allesbehalve een paradijs voor vlinders. Van de zeventig soorten zijn er inmiddels achttien uitgestorven. Van de soorten die zijn overgebleven, staan er dertig op de Rode Lijst. Dat betekent dat ze zeldzaam en bedreigd zijn. Het probleem is vooral een groot en structureel gebrek aan bloeiende planten. Steden en landbouwgebieden, waar nauwelijks bloemen groeien zijn als een kale woestijn voor de kleine fladderaars. De gevolgen zijn een treurige optelsom. Zonder bloemen geen nectar. Zonder nectar geen vlinders. Dat heeft meer gevolgen dan de meeste mensen beseffen, vertelt Veling. Want rupsen en vlinders hebben een belangrijke, niet te onderschatten rol in onze natuur. Rupsen zijn in het voorjaar een belangrijke voedselbron voor vogels. En vlinders zorgen, net als bijen, voor de bestuiving van planten.

Vijf jaar geleden begon de Vlinderstichting, dankzij geld van de Postcodeloterij, aan het project Vlinderidylle, met als doel de achteruitgang van de vlinders een halt toe te roepen. Het project loopt dit jaar ten einde, simpelweg omdat het geld op is, zegt Veling. „Met de vijftig idylles die we nu hebben, gaan we de vlinders niet redden, maar ik hoop dat gemeenten en inwoners het vanaf nu gaan overnemen. Langzaam maar zeker groeit toch het besef dat we beter ons best moeten doen voor vlinders en bijen.”

Het Gaegelpad is volgens hem een ideaal voorbeeld. Het werd pas in 2014 ingezaaid, maar staat al vol met weelderig bloeiende grassen en veldbloemen. Vorig jaar werden er ruim vijftien vlindersoorten geteld, waaronder de zeldzame gele luzernevlinder. Ook nu al vliegen er, ondanks het kille, grijze weer, icarusblauwtjes en distelvlinders. Veling, die zelf als een grote vlinder van bloem naar bloem fladdert, wordt steeds enthousiaster. „Oh, kijk een hoe mooi de gele rolklaver hier bloeit! En daar staat de kleine ratelaar! En zie je hoeveel knoopkruid? Hier word ik echt blij van! Dit zijn belangrijke nectar- en waardplanten.”

De idylles zijn volgens hem niet alleen bedoeld voor vlinders, maar ook voor mensen. „Het zijn idyllische plekjes waar mensen kunnen genieten van de natuur. Daarom loopt er altijd een wandelpad doorheen.”

De vlinderidylle in Sint Willebrord wordt onderhouden door de Natuurwerkgroep Rucphen. Ook secretaris Kees Kools uit Sprundel is dik tevreden met het project. „Het is niet alleen een mooi plekje voor vlinders, maar ook voor andere dieren. Immers, hoe meer insecten, hoe meer vogels. We hebben hier ook al patrijzen, ijsvogels en zelfs lepelaars gezien.”

Wat Kars Veling betreft, is het einde van het vlinderproject nog lang niet in zicht. Zijn missie gaat door. Het liefst wil hij duizenden idylles, verspreid over het hele land. Iedere gemeente, ieder kerkdorp zijn eigen vlinderparadijsje, daar zou hij echt héél blij van worden.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
190 stemmen