Volledig scherm
Door de droogte zijn er weinig paddenstoelen in het bos, maar de Scharrelkids weten ze te vinden. foto Chris van Klinken/pix4profs

Natuurlijk Brabant: Elfenbankje of berkenzwam?

BERGEN OP ZOOM - Elke eerste zaterdag van de maand gaan de Scharrelkids van het IVN de natuur in. Zaterdag gingen ze op zoek naar paddenstoelen.

Voordat de kinderen het bos ingaan, waarschuwt Marianne van der Toorn van IVN De Groene Zoom dat de zoektocht naar paddenstoelen weleens weinig resultaat zou kunnen hebben. Het is wekenlang droog en warm geweest, niet direct omstandigheden waaronder paddenstoelen goed gedijen.

"Ik vraag me af of we wel paddenstoelen gaan vinden", zegt Van der Toorn. "De eerste die er een vindt, verdient wat mij betreft een medaille."

Eerste paddenstoel
De begeleidster van het IVN blijkt in haar voorspelling toch wat te voorzichtig, want al na een paar minuten rondkijken in het bos bij de Antwerpsestraatweg ten zuiden van Bergen op Zoom is de eerste paddenstoel gesignaleerd. Het is een schimmel die bovenop een boom groeit. "Is dit een elfenbankje?", oppert de 11-jarige Teun van Elzakker. Begeleidster Yvonne de Nijs schudt haar hoofd. "Dit is een schimmel die groeit op een berk die aan het doodgaan is. Dat zie je aan de witte bast van de berk. Deze paddenstoel is een berkenzwam."

Marianne van der Toorn en Yvonne de Nijs zijn deze zaterdagochtend op pad met circa tien kinderen van pakweg 7 tot 13 jaar. "Onder de naam Scharrelkids organiseren we elke eerste zaterdag van de maand een uitstapje in de natuur rond een bepaald thema. En dit keer is dat paddenstoelen", zegt Van der Toorn. "Het is de bedoeling dat de kinderen echt buiten scharrelen en van alles in de natuur zien en voelen. De volgende keer ziet het programma er heel anders uit, want op 5 november gaan ze meehelpen op de Natuurwerkdag.''

Teun van Elzakker en zijn vrienden Daan Gordijn en Koen van Uden zijn voor het tweede opeenvolgende jaar partij bij de scharrelactiviteiten van IVN De Groene Zoom. "Je bent lekker buiten en doet allerlei leuke dingen, daarom ga ik altijd graag mee", zegt Daan. Koen knikt instemmend. Het leukste uitstapje was wat hem betreft de excursie naar het eiland Tiengemeten. "Je kon daar lekker door de modder kruipen, slootje springen en vlottenbouwen."

Zoektocht
Tijdens de zoektocht naar de paddenstoelen leggen de begeleidsters uit dat in paddenstoelen een soort zaden ontstaan, die je sporen noemt. Die zitten onder de hoed van de paddenstoel. "Uit die sporen groeien nieuwe schimmeldraden", legt De Nijs uit. "Ze zitten in buisjes of tussen plaatjes.''

Met het blote oog is moeilijk te zien of een paddenstoel een buisjeszwam of een plaatjeszwam is, maar de meegebrachte loep brengt uitkomst. Ook is het handig een spiegeltje mee te nemen. Daarmee kan je makkelijk onder de hoed van een paddenstoel kijken, zonder die te vernielen.

Na de droge septemberperiode zijn er deze morgen nog niet zoveel paddenstoelensoorten te vinden. Daan ziet op een stuk hout een schimmel waarvan hij denkt dat het een labyrintzwam is. Verder wordt de porseleinzwam met bolvormige hoed meerdere keren gesignaleerd. Maar het vaakst gesignaleerd is de knolvormige aardappelbovist, die als ie rijp is een flinke wolk sporen uitstoot.

Meer informatie over Scharrelkids en andere activiteiten van IVN De Groene Zoom: ivn.nl/groenezoom

of op Facebook: facebook.com/ivngroenezoom

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen