Volledig scherm
klimop , plant nu nog steeds in de bloemen , de plant blijft ook groen in de winter en is nuttig voor insecten. foto : Gerard van Offeren Mans de Jong bij de klimop in zijn tuin.

Natuurlijk Brabant: De slimheid van de klimop

RUCPHEN - Een van de troeven van de Heemtuin Rucphen is de klimop die nu in bloei staat. Die planten zijn een eldorado voor tal van insecten.

Met de zon die door de mist breekt, ziet de Heemtuin Rucphen er deze herfstmorgen prachtig uit. Tussen de bomen en planten met herfstkleuren zijn het onder meer de klimopplanten met hun bloemen en groene bladeren die de aandacht van de bezoeker trekken.

"Tijdens zonnige uren worden de klimopbloemen nu massaal door insecten bezocht", zegt beheerder Mans de Jong van de Heemtuin Rucphen. "Uit de bloemen halen de insecten het stuifmeel en de nectar die ze als brandstof nodig hebben. Het is een mooi gezicht om vlinders, en allerlei insecten op de bloemen van een klimop te zien zitten."

De Jong laat weten dat de klimop een plant is die zich heeft aangepast om te overleven. Het is een van de weinige plantensoorten die het hele jaar goed gedijt.

Waslaagje
Tijdens vorstperiodes kunnen klimopplanten overleven, omdat ze een waslaagje op hun bladeren hebben. "De klimop probeert zoveel mogelijk contact met zonlicht te hebben", zegt De Jong.

"Moeder natuur heeft de klimop daarom uitgerust met hechtwortels, waarmee de plant via bijvoorbeeld een boom, hekwerk of muur hogerop kan komen en voldoende zonlicht krijgt."

Ter illustratie wijst De Jong op enkele forse zomerberken in de heemtuin. Vanaf de voet van de stammen tot hoog in de lucht groeit de plant omhoog. De klimop is niet alleen nuttig voor insecten. Ook voor vogels en kleine zoogdieren als muizen en eekhoorns is de plant waardevol. "Tussen de bladeren van de klimop zijn vogels en kleine zoogdieren beschut tegen de wind en zitten ze uit het zicht. Bovendien zijn er een heleboel vogels die nesten in de klimopplanten maken. Daarbij moet je onder meer denken aan de mus, de spreeuw en lijsterachtigen." Vanaf half augustus begint de klimop in bloei te staan. Die bloeiperiode duurt meestal tot eind oktober. "Dat kan elk jaar net weer een beetje anders zijn. De weersomstandigheden zijn immers niet altijd hetzelfde", zegt De Jong.

Voor meer informatie: www.heemtuinrucphen.nl

Lees woensdag meer in BN DeStem. 

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
163 stemmen