Volledig scherm
© Pro Shots

NAC onderzoekt nieuwe veiligheidsmaatregelen na fakkel in kindervak

BREDA - “Dieptriest”, zo reageert woordvoerder Perry Hendriks van NAC op het fakkelincident vrijdag tijdens de wedstrijd NAC-RKC. RKC-supporters slaagden er in een fakkel vanuit het uitvak in het kindervak er vlak onder te werpen. Een tweede fakkel kwam in het eigen uitvak terecht.

Hoe de RKC-supporters de fakkels precies hebben binnen weten te krijgen, is een raadsel. “Voor de supporters het stadion in gaan, worden ze gefouilleerd. Desondanks zijn supporters er zowel deze keer, als bij de vorige wedstrijd tegen Oss, in geslaagd vuurwerk binnen te smokkelen. Dat kan en mag natuurlijk niet gebeuren”, zegt Hendriks. Voor NAC is het de aanleiding om maandag intern goed te kijken wat er aan de poort kan verbeteren.

Daarnaast is het ook opmerkelijk dat het vuurwerk in het actievak van NAC onder de uittribune terecht kan komen. Het uitvak is voorzien van glas en netten die zelfs een beetje naar binnen hangen. Dat zou afdoende moeten zijn om te voorkomen dat spullen uit het uitvak naar andere tribunes of het veld worden geworpen. Toch is het twee keer op rij fout gegaan.

Onderzoek
“Wij moeten nu gaan onderzoeken welke extra maatregelen getroffen kunnen worden om incidenten als deze in de toekomst te voorkomen”, zegt Hendriks. In het uiterste geval moet NAC misschien overwegen om het vak onder het uitvak niet meer te verkopen. Al zou dat een behoorlijke financiele strop zijn. “Maar wij moeten de veiligheid van onze aanhang kunnen garanderen.”

De kinderen die vrijdag in het vak zaten en schrokken van het vuurwerk, zijn onmiddellijk naar een businessbox verplaatst en hebben vanuit daar de wedstrijd verder bekeken. De daders zijn aangehouden. Tegen hen neemt hun club RKC maatregelen. Bovendien wacht hen strafrechtelijke vervolging, denkt Hendriks.

Goetzee
NAC-directeur Justin Goetzee vindt het fakkelincident ‘heel treurig’. “De daders kunnen erop rekenen dat ze keihard worden gestraft.” Behalve een stadionverbod, hangt hen een flinke boete boven het hoofd. Hoe de RKC-supporters het vuurwerk hebben kunnen binnensmokkelen is een vraag. “Juist deze vrijdag was bij de één op één fouillering een KNVB-official aanwezig.” Kennelijk is dat niet afdoende geweest.

“Er is moeite gedaan het vuurwerk goed te verstoppen. Ik vraag me dan af met welke intentie je naar een voetbalwedstrijd gaat.”Overigens is Goetzee zeer te spreken over de snelle reactie van RKC. “Die club trad adequaat op.” Om vergelijkbare incidenten te voorkomen, denkt Goetzee dat het net, dat nu tot één meter onder het dak doorloopt, tot aan de nok moet worden doorgetrokken. “Het is jaren goed gegaan, maar twee incidenten met vuurwerk, bewijzen dat zo’n maatregel kennelijk nodig is.”

De supportersvereniging van NAC betreurt het incident. “Het is niet normaal dat dit gebeurt”, zegt secretaris Marcel Vermolen. “Dieptriest. Helemaal dat kinderen het slachtoffer zijn.”

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
70'
1-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
68'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
25'
0-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
693 stemmen