Volledig scherm
© Ricardo van Aalst

NAC-aanhang wil 'vrij' reizen naar uitwedstrijd: 'buscombi willekeurig ingezet'

BREDA - De NAC-leiding en supporters willen af of op z'n minst een versoepeling van de combiregeling bij uitwedstrijden. 'Het is willekeur'.

NAC Breda hoopt de eigen supporters op 30 september met een 'soepele regeling' richting Volendam te sturen. Algemeen directeur Justin Goetzee heeft hierover vooroverleg gehad met betrokken partijen. De gemeente Volendam ziet de komst van de NAC-supporters echter met zwaar gemoed tegemoet.

De combiregeling, waarbij het ticket is gekoppeld aan verplicht busvervoer, ligt bij de NAC-aanhang onder vuur. Fanzine De Rat en de clubraad van NAC hebben uitgebreid onderzoek gedaan onder de zeventien gemeenten die een club hebben in de Jupiler League. Conclusie: burgemeesters en politiekorpsen gebruiken vaak 'smoesjes' om supporters van NAC niet met eigen vervoer naar het stadion te laten komen. Dit uit vrees voor ongeregeldheden.

De buscombi wordt 'willekeurig en onnodig' ingezet. Onder het mom van werk aan het stadion, te weinig parkeervakken of tekort aan politiecapaciteit moeten NAC-supporters de bus in, stellen de onderzoekers. Ze vinden dat er een eind moet komen aan het 'onterecht' slechte imago van de aanhang. Goetzee steunt de supporters: "Ik begrijp heel goed dat ze voor hun eigen belang opkomen. De buscombi met oneigenlijke redenen kracht bij zetten is niet fair. Dat doet de supporters onrecht aan."

In november 2015 stuurden de NAC-leiding en de clubraad al een brandbrief naar de clubs in de Jupiler League en de burgemeesters van die gemeenten met kritiek op de vergaande veiligheidsmaatregelen. Goedwillende NAC-supporters zouden door alle restricties zelfs afhaken. Volgens Goetzee is het signaal veelal goed ontvangen, ook bij de KNVB. Maar de kou is volgens hem nog niet uit de lucht. "Ik snap het ook wel. De buscombi of autocombi maakt het regelen makkelijker. Je weet hoe, wanneer en waar supporters aankomen. Zonder combi is het wat moeilijker te organiseren. Maar ik denk dat de voetballerij mee moet. Supporters moet je ook durven belonen. Als ze er een potje van maken, houdt het op."

Een woordvoerder van de gemeente Volendam betwijfelt of een 'soepele regeling' bij de ontvangst van de NAC-aanhang rondkomt: "Dan moet het wel een erg goed doortimmerd plan zijn."

Lees zaterdag een uitgebreid verhaal in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
784 stemmen