Volledig scherm
Jan-Willem van Zanten van muziekhandel Dijkmans Muziek aan de Haagdijk. FOTO Ramon Mangold/ Pix4Profs

Muziekwinkels in Breda en Osterhout zijn blijvertjes

In een tijd waarin winkelketens verdwijnen en bestellingen via internet gaan, blijven muziekwinkels als Joosten in Oosterhout en Dijkmans en Acustica in Breda onverstoorbaar overeind. Hoe doen ze dat?

BREDA / OOSTERHOUT - De muziekzaken van Joosten en Dijkmans zijn een begrip in de regio. Al tientallen jaren zijn door de ruiten van de etalages de rijen met gitaren zichtbaar. Hoe houden zij zich staande in een tijdperk met dj's en internetbestellingen?

Piet Joosten is van huis uit pianostemmer. In 1973 opent hij in Oosterhout de muziekwinkel die nog altijd zijn naam draagt. Zijn zoon Pieter is twintig jaar geleden in de zaak van zijn vader komen werken. Hij heeft wel een idee hoe het komt dat muziekwinkels niet door internetaanbieders uit de markt geduwd worden.

Giel Beelen
"Door muziekwedstrijden zoals het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland van Giel Beelen en ook door The Voice of Holland zag je de vraag naar akoestische gitaren enorm toenemen. Jongeren komen de winkel binnen en willen een akoestische gitaar met knopjes erop. Ze staan er niet bij stil dat je in dat geval ook een versterker nodig hebt. Dankzij de tv trekt de belangstelling aan. Net als in de jaren tachtig met dwarsfluit toen Berdien Stenberg populair was en later de saxofoons dankzij Candy Dulfer. Die hypes zorgen voor veel omzet."

Volgens Pieter Joosten stellen klanten de hulp in een winkel ook zeer op prijs. "Online kopen is mooi maar in een winkel leer je de klanten kennen. Ik wéét op een gegeven moment wat een klant zoekt. Dan kan ik tips en adviezen geven. En wanneer ik iemand een gitaar aanlever, dan zorg ik ervoor dat het instrument perfect is afgesteld. Dat waarderen onze klanten."

Vaste klanten
Bij Dijkmans Muziek in Breda is het niet anders. Jan-Willem van Zanten, eigenaar van Dijkmans: "Onze klanten zijn bijna altijd vaste klanten."

De winkel van Van Zanten heeft een grote collectie gitaren op voorraad. "Gitaren zijn emotioneler dan keyboards. Mensen kopen een gitaar liever niet via internet. Ze willen zo'n instrument vasthouden en horen voor ze tot koop overgaan."

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen