Volledig scherm
© RGBStock

Muziekles wordt flink duurder in Breda: 572 euro per jaar

BREDA - Een muziekinstrument leren bespelen in Breda wordt komend seizoen flink duurder. Het lesgeld bij het Centrum voor de Kunsten gaat in sommige gevallen zelfs met tientallen procenten omhoog.

Zo betalen ouders voor hun kroost dat op gevorderden-niveau (C/D) individueel les krijgt, volgend seizoen geen 410 euro meer voor wekelijks een half uurtje oefenen, maar 572 euro. Bovendien wordt het wekelijkse half uurtje les met vijf minuten bekort.

Een handvol ouders van de ongeveer tweehonderd kinderen die in Breda bij het centrum muziekonderwijs volgt, noemt de verhoging onbegrijpelijk. "Een exorbitante verhoging van 67%. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik mijn dochters door deze verhoging nu de lessen moet gaan ontzeggen", reageert ouder Angela Vianen-de Wildt.

Geen andere keuze
Plaatsvervangend directeur Rolf van Dongen van de Nieuwe Veste, waar het Centrum voor de Kunsten toe behoort, zegt begrip te hebben voor de reacties. Maar stelt geen andere keuze te hebben. Hij wijst op het veranderde beleid bij de Nieuwe Veste en het Centrum voor de Kunsten. Dat wil in de toekomst veel meer kinderen kennis laten maken met muziekonderwijs.

Van Dongen: "Dat betekent dat we veel meer op scholen en in wijkgebouwen actief zullen worden en de subsidie die we jaarlijks van de gemeente krijgen veel minder gaan inzetten voor muziekonderwijs aan een kleine bevoorrechte groep."

Maar die 'bevoorrechte groep' is niet overtuigd. Vianen: "Het is jammer dat u mensen die al jaren les volgen, dure instrumenten hebben aangeschaft, zo voor het blok zet." Desondanks is muziekonderwijs in Breda, beweert Van Dongen, nog altijd één van de goedkoopste in heel Nederland.

poll

Niet alleen kandidaat-wethouders, maar ook kandidaat-raadsleden moeten strenger worden gescreend

Niet alleen kandidaat-wethouders, maar ook kandidaat-raadsleden moeten strenger worden gescreend

  • Eens (98%)
  • Oneens (2%)
802 stemmen