Volledig scherm
Molenaar Niek van Eekelen uit Heerle (rechts) vindt zijn afnemers in toenemende mate onder thuisbakkers, met name Turkse en Marokkaanse Nederlanders. FOTO edwin wiekens/pix4profs

Multiculti in oer-Hollandse molen in Roosendaal

ROOSENDAAL - Molenaar Niek van Eekelen maalde met name voor boeren en nu voor (allochtone) thuisbakkers.  

„Steeds meer mensen bakken thuis brood; voornamelijk Marokkaanse en Turkse Nederlanders doen dat. Zij bakken het lekkerste brood. Zo koop je het niet in de winkel.” Aan het woord is Niek van Eekelen uit Heerle, sinds 1984 beheerder van de twee monumentale molens die Roosendaal rijk is: De Twee Gebroeders en De Hoop. „Op de Twee Gebroeders aan de Wouwseweg maal ik gerst en tarwe voor de thuisbakkers.”

Elke zaterdagmiddag ontvangt Van Eekelen zijn klanten in het winkeltje op de eerste zolder van De Twee Gebroeders. „Ik heb nu gerstemeel gekocht; daar bakken we brood van, maar ook Marokkaanse koekjes en pannenkoeken”, roept een dame die haar bestelling heeft opgehaald.

De molen dateert uit 1872 en is rond 1980 grondig gerenoveerd. „Na de restauratie ben ik het vak ingerold en heb ik mijn molenaarsdiploma behaald. Nu beheer ik deze molen en standerdmolen De Hoop in de Kroeven.” Van Eekelen is nu ruim dertig jaar molenaar en heeft daar nog geen dag spijt van gehad. „Het werk is voor mij niet moeilijker dan mijn veters strikken.”

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen