Volledig scherm
Ook bij Belcrum Beach wordt het niet superdruk met motoren. Door het regenachtige weer gaan veel motorrijders eerder weg, of ze gaan even naar huis om droge kleren te halen. foto ron magielse/pix4profs

Motoren in Breda: No Wanklank Dag: Het begin van een nieuwe traditie?

Motorrijders bij Belcrum Beach en een opvallend rustig stadshart: de Harleydag die geen Harleydag meer is lijkt nieuw ritme te vinden.

BREDA - 'Wie weet is dit het begin van een nieuwe traditie. Al houden we het toch het liefst in de Bredase binnenstad." Ben Brouwers, bestuurslid van Stichting Harley- Dag Breda, keek gistermiddag tevreden terug op het evenement Bikes, Blues en BBQ op Belcrum Beach. Motorrijders waren daar welkom om te genieten van een drankje, muziek en een afsluitende barbecue.

Ruim honderd streken er neer, na een rondje door het Bredase centrum. "Natuurlijk is dat een statement", zegt Brouwers lachend. "We wilden wel laten zien dat we er zijn." Hij baalt ervan dat het motorevenement, dat ooit 14.000 Harley Davidsons en 80.000 bezoekers naar het stadshart trok, naar Belcrum Beach moest uitwijken.

Last van een negatief imago rond het motormerk, veroorzaakt door criminele leden van bepaalde clubs. Op zich heeft Brouwers daar begrip voor. "Daarom noemen we het ook geen Harleydag, zelfs geen No-Harleydag. Maar dat de Harleydag niet doorgaat komt puur door ongegronde angst. Zie het zo: er rijden criminelen in rode auto's. Daarmee is niet iedereen met een rode auto crimineel. Misschien zit er tussen alle leden van motorclubs 1 procent klootviolen. De rest rijdt gewoon graag motor, komt bij elkaar, drinkt een biertje en heeft het gezellig."

Lees maandag meer in BN DeStem

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen