Volledig scherm
Logo SP.

Motie van SP-kamerlid Van Nispen aangenomen: meer mogelijkheden voor nabestaanden

DEN HAAG - Nabestaanden moeten meer mogelijkheden krijgen om eigen onderzoek te (laten) doen rond het overlijden van een dierbare, indien er twijfel is over de doodsoorzaak. Een motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen uit Breda die dat tot doel heeft, is in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen.

De minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, zal hierover in overleg treden met het Openbaar Ministerie.

Deze doorbraak betekent dat er ook voor de ouders van de Bredase Youri Bicker (26) meer mogelijkheden komen om te laten kijken naar het dossier over hun vijf jaar geleden overleden zoon. Youri werd in december 2011 gevonden in het water langs de Markkade in Breda. Het onderzoek naar zijn dood werd afgesloten met de conclusie 'noodlottig ongeval'. De ouders van Youri, Will en André Bicker, vermoeden een misdrijf. Inmiddels heeft het OM toegezegd 'beperkt nader onderzoek' te doen.

Aanleiding voor de motie was een ‘brandbrief’ van advocaat Sébas Diekstra, die meerdere nabestaanden vertegenwoordigt. Hij pleit er voor dat nabestaanden meer mogelijkheden krijgen eigen onderzoek te (laten) doen als twijfel bestaat over de toedracht van een overlijden. Binnen de verschillende arrondissementen wordt daar verschillend over gedacht en vaak wordt de privacy van betrokkenen als reden genoemd om een onderzoeksdossier niet af te staan.

In de nu aangenomen motie wordt dan ook gesteld dat het onderzoeksdossier beschikbaar moet komen 'met inachtneming van de privacy' van betrokkenen. "Dit alles in het belang van waarheidsvinding en rouwverwerking", aldus Michiel van Nispen.

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
270 stemmen