Volledig scherm
tekening Eric Elich

Moord op Linda van der Giesen: 10 jaar cel en tbs geëist tegen John F.

BREDA/ZEVENBERGEN – Tegen de 38-jarige John F. is voor de rechtbank in Breda 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodschieten van verpleegkundige Linda van der Giesen uit Zevenbergen. F. schoot vorig jaar augustus zijn ex-vriendin dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk.  

De twee hadden een bewogen relatie met aangiftes over en weer. Vorig jaar schoot F. zijn ex-vriendin in Waalwijk dood, waarna hij vluchtte. Kort daarna gaf hij zichzelf aan en bekende zijn daad. Enkele dagen na de moord zei de politie al dat er mogelijk te weinig was gedaan met meldingen van stalking en wapenbezit door F. Die beweringen werden uiteindelijk ondersteund door de conclusies in een onderzoek van de politie.

Goed voorbereid
Voor de officier van justitie was het duidelijk dat er sprake is van moord. “Linda is van dichtbij links en rechts door het hoofd geschoten. En dat was niet in een opwelling. John had alles goed voorbereid en wist waar ze was. Hij heeft lang staan wachten en heel snel toegeslagen”, zegt de officier, die tot de eis van tien jaar cel en tbs met dwangverpleging kwam.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers noemt het doodschieten van Linda ‘een crime passionel onder de druk van bedreigingen en wanhoop’. “Zijn ex en haar nieuwe vriend waren erop uit om John zelfmoord te laten plegen. Net zo lang treiteren totdat hij in een greppel zou liggen.” De raadsman vindt de eis van 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een crime passionel veel te hoog. “John zou een straf van vijf jaar en tbs met voorwaarden accepteren”, zegt Kuijpers. Het laatste woord tijdens de zitting is aan de verdachte. John F.: “Het had nooit mogen gebeuren.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Tijdens de inhoudelijk zitting dinsdag in Breda werden ook de resultaten van het Pieter Baan Centrum (PBC) bekend. Onderzoekers van het PBC kwamen tot de conclusie dat John F. verminderd toerekeningsvatbaar was voor zijn handelen op die bewuste dag. Dat zou het gevolg zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Volgens hem had John F. een psychose toen hij zijn ex-vriendin doodde en deed hij eerder al een zelfmoordpoging.

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van F., was het daar niet mee eens. Hij opperde de zaak de aan te houden om de verdachte opnieuw te laten onderzoeken, bijvoorbeeld door psychiater Peter van Panhuijs. Volgens Kuijpers is dat iemand met ‘bergen ervaring’ die ook nog zaken als stress en wanhoop van John F. kan laten meewegen.

Na een schorsing van ongeveer drie kwartier besliste de rechter dat er geen extra onderzoek noodzakelijk is. Kuijpers wil dat zijn cliënt doodslag ten laste gelegd wordt gelegd. 

'Laffe moord'
De slachtoffersverklaringen van de vader, de zus en broer van Linda zorgden voor veel tranen op de publieke tribune. De vader van Linda noemde de moord laf. “Een ouder hoort zijn kind niet te verliezen”, zei hij.

Volgens hem verliest het zoontje van Linda niet alleen zijn moeder, maar ook zijn familie. “Hij is het grootste slachtoffer”, zei pa.

De uitspraak is 27 september om 12.30 uur.

Lees veel meer over de zaak in het dossier.

Volledig scherm
John. F. © Eric Elich

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
74 stemmen