Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Mogelijke rem op aantal helikopters op Breda Airport

BOSSCHENHOOFD - De Commissie Regionaal Overleg luchthaven Seppe (CROSE) neemt de aanbevelingen van het onderzoek naar het aantal vliegbewegingen en de geluidsproductie van Breda International Airport grotendeels over.  

Een speciaal ingestelde werkgroep onder leiding van wethouder Hans Wierikx gaf het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) opdracht het aantal vliegbewegingen en het daarmee gepaard gaande geluid te meten. Volgens Wierikx komen de meeste conclusies overeen met hetgeen binnen CROSE-overleg al is vastgesteld.

Met het helikopterverkeer op Seppe heeft de werkgroep wel moeite. In het rekenmodel waar het provinciaal luchthavenbesluit op gebaseerd is, staan zware helikoptertypes omschreven. De praktijk is anders. De laatste tien jaar vliegen lichte types en dat heeft zijn weerslag op de rekenmodellen en geluidruimte.

Eenvoudig gezegd: de helikopters die nu vanaf Breda Airport opstijgen en landen maken te veel lawaai. In CROSE zijn gebruikers, omwonenden en gemeenten vertegenwoordigd. De belangen zijn verschillend. Wierikx denkt dat er tussen luchthavendirectie en omwonenden verenigd in de overleggroep CROSE op dit punt wel overeenstemming bereikt kan worden.

"Het NLR-onderzoeksrapport biedt voldoende ruimte om, naar verwachting, met elkaar te komen tot een aanvaardbare oplossing. Een constructieve grondhouding en bereidheid binnen de werkgroep tot het zoeken naar een compromis is hierbij een must."

Met de provincie gaat CROSE aan de slag om te bepalen op welke manier de aanbevelingen van de werkgroep kunnen worden opgevolgd en gewaarborgd.

Boven Seppe mogen maximaal 58.000 vliegbewegingen per jaar plaats hebben. In 930 gevallen gaat het om helikopters.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
322 stemmen