Volledig scherm
De olympische droom van de sporter is uiteengespat, laat het management van Yuri van Gelder weten. © ANP Beeldbank

Moeder Yuri van Gelder: 'We zijn erg geschrokken'

DEN BOSCH / WAALWIJK - Tineke van Gelder, de moeder van topturner Yuri, is erg geschrokken van het nieuws dat haar zoon is weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat zei ze dinsdagochtend tegen het Brabants Dagblad. De leiding van de Nederlandse Olympische ploeg stuurde Van Gelder naar huis toen bekend werd dat de turner dit weekeinde alcohol heeft gedronken.

Van Gelder gaf aan dat ze haar zoon nog niet heeft gesproken en geen flauw idee heeft waar hij op dit moment is.

Yuri kwam dinsdagmiddag rond 12.00 uur aan op Schiphol. Hij is daar niet gezien, maar andere passagiers hebben bevestigd dat hij in het vliegtuig zat.

Uiteengespat
De olympische droom van turner Yuri van Gelder is hard uiteen gespat. Dat schrijft het management van de topturner uit Waalwijk dinsdag op de site van Yuri van Gelder. Van Gelder heeft zijn overtredingen erkend. Wat zich in de betreffende nacht van zaterdag op zondag precies heeft afgespeeld, is onduidelijk.

Zeker is dat Van Gelder pas in de vroege ochtenduren in het Olympisch park terugkeerde. Maar er wordt ook gezegd dat Van Gelder rokend en drinkend is aangetroffen in het Holland Heineken Huis. In 2012 mocht Van Gelder ook al niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten. Nu hij eindelijk mocht deelnemen en zich geplaatst had voor de finale verspeelde de Waalwijker een kans op een medaille door een nachtje stappen.

Verwerken
De turner kan en wil nog niet reageren op de situatie, zo valt te lezen op zijn website. ,,Hij wil de gebeurtenissen in besloten omgeving eerst verwerken en zal daarna met een statement naar buiten treden. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk", zegt het management.

Normen en waarden
De beslissing Van Gelder naar huis te sturen is genomen op voorspraak van de leiding van de turnploeg. In een officiële verklaring wordt gesteld dat hij de 'normen en waarden op grove wijze heeft geschonden'. ,,Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken'', aldus Hans Gootjes technisch directeur van de turnbond, die zegt ook tot de beslissing te zijn gekomen om te voorkomen dat de prestaties van de andere turners onder Van Gelders gedrag zouden gaan lijden.

Lees meer over de Olympische Spelen op bndestem.nl/rio2016.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
146 stemmen