Volledig scherm
Dode baby gevonden in vuilniszak op galerij van flat in Breda © Rob de Haas / Mainstay Media Breda

Moeder van dood babyjongetje in Bredase flat was pas 14 jaar

BREDA - De moeder van de dode baby die op 30 december 2014 werd aangetroffen in een vuilniszak op de galerij van een flat in Breda, was op dat moment 14 jaar. Het tienermeisje wordt ervan verdacht haar eigen pasgeboren kind om het leven te hebben gebracht.

Dat blijkt uit de zittingslijst voor de rechtszaak die maandag dient in Breda. Gezien de zeer jonge leeftijd van de verdachte is de zitting achter gesloten deuren.

Het meisje wordt beschuldigd op grond van een heel specifiek wetsartikel: kinderdoodslag. Dat handelt over de strafbaarheid van een moeder die haar kind tijdens of kort na de bevalling van het leven berooft uit angst voor de ontdekking van haar bevalling.

De afschuwelijke vondst leidde destijds tot veel beroering. Buurtbewoners legden op de plaats waar de baby was aangetroffen knuffels en bloemen neer.

In toiletpapier
Een bewoner van de flat aan de Ganzerik in de Bredase wijk Haagse Beemden deed die bewuste dinsdag rond het middaguur de onthutsende ontdekking. De zak bleek bij nader onderzoek het levenloze lichaampje te bevatten van een pasgeboren jongetje, gewikkeld in toiletpapier.

Er werd een groot rechercheteam op de zaak gezet. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte sectie op het lichaampje. Hoe het babyjongetje om het leven is gekomen, is echter niet bekendgemaakt. Een deskundige van het NFI zal maandag ook aanwezig zijn tijdens de zitting.

Het spoor leidde uiteindelijk naar de tienermoeder. In overleg met de officier van justitie werd zij in januari 2015 aangehouden. Dat zij de moeder moest zijn, bleek uit DNA-onderzoek.

Ze werd voorgeleid aan de rechter-commissaris, maar vanwege de omstandigheden vrijgelaten. Het meisje kreeg meteen medische en psychosociale hulp. Het Openbaar Ministerie wil geen enkele mededeling over deze zaak doen.

Vondeling
Bizar is dat kort na de vondst in de Haagse Beemden, in maart 2015 in Breda een pasgeboren babymeisje op straat te vondeling werd gelegd. Een voorbijganger vond het huilende kindje tussen geparkeerde auto's in de Christiaan Huygensstraat. Het meisje was hooguit een paar dagen oud, maar ze maakte het goed en werd naar een pleeggezin gebracht.

De verdachte die een zwarte tas met het pasgeboren kindje achterliet, is kort tevoren door bewakingscamera's gefilmd. Er is niet op te zien of het gaat om een man of vrouw. De beelden werden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Er kwamen tientallen tips binnen. De politie ontving ook een anonieme brief van een vrouw die zegt de moeder te zijn. Maar het OM verklaart desgevraagd dat er in deze zaak 'nog geen enkel idee bestaat wie de moeder is'.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen