Volledig scherm
Ricky Zagers en haar zoon Martijn. © Foto Ron Magielse / Pix4Profs

Moeder autistische zoon krijgt toch hulp gemeente Breda

BREDA - De Bredase Ricky Zager die eerder in BN DeStem haar beklag deed omdat de gemeente Breda fors had gekort op de financiële hulp voor de behandeling van haar autistische zoon, krijgt die hulp alsnog. ,,Ik was ten einde raad, maar ben nu ontzettend opgelucht", zegt Zager wier zoon Martijn (17) al driekwart jaar niet meer naar school gaat.

Gekort
De puber kon zich jarenlang met professionele hulp op een speciale middelbare school handhaven, maar kwam thuis te zitten toen die er op die hulp werd gekort.

Dat gebeurde toen de verantwoordelijk voor de jeugdzorg, waar Martijn onder valt, vorig jaar overging van het het Rijk naar de gemeenten. Namens de gemeente Breda oordeelde het Centrum voor Jeugd en Gezin dat Martijn wel met wat minder hulp toe kon. Daarom kreeg Zager plotseling veel minder persoonsgebonden budget (PGB) dan ze eerder voor Martijn ontving.

Bezwaar
Maar de Bredase liet het er niet bij zitten. Ze schakelde de kinderombudsman in, riep de hulp van huisartsen in, tekende bij de gemeente Breda bezwaar aan en zocht de publiciteit. Medio juni berichtte deze krant uitvoerig over Zagers strijd voor meer steun bij de behandeling van haar kind.

"Vervolgens heb ik een uitnodiging gekregen om opnieuw met het CJG om tafel te gaan zitten en waren we er eigenlijk redelijk snel uit. Er is mij toegezegd dat ik alsnog het PGB krijg zoals ik dat elf maanden geleden had aangevraagd. Zelfs met terugwerkende kracht", jubelt de Bredase.

Blij
Zager heeft inmiddels de hulp van een onderwijsconsulent ingeschakeld om te proberen Martijn zijn havo-diploma te laten halen. "Er is mij gewezen op de mogelijkheid dat via thuisonderwijs te doen. Dat kan een oplossing zijn. Ik ben er in ieder geval ontzettend blij mee, ook al blijft het diep triest dat deze ellende elf maanden heeft moeten duren."

Het Centrum voor Jeugd en Gezin en de gemeente Breda willen om redenen van privacy niet op de kwestie ingaan.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen