Volledig scherm
Ricky Zagers en haar zoon Martijn. © Foto Ron Magielse / Pix4Profs

Moeder autistische jongen klaagt gemeente Breda aan: 'Je ziet je kind wegkwijnen'

BREDA - Martijn Schultink (17) gaat al driekwart jaar niet meer naar school. De autistische jongen uit Breda krijgt volgens zijn moeder Ricky niet de hulp die hij nodig heeft. Ze is ten einde raad. "Gek word ik ervan."

Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig met hem aan de hand. Martijn Schultink is een vlot geklede 17-jarige puber, kort geknipt koppie en gezegend met een goed stel hersens. Dat mag je toch wel zeggen van een knaap die zichzelf in no-time Russisch weet aan te leren.

Maar achter die niks-aan-de-handfaçade gaat een klein drama schuil. Martijn gaat al sinds september vorig jaar niet meer naar school. "Hij kan het niet meer aan en ik krijg 'm niet terug naar school", zegt zijn moeder Ricky Zager met een stem die vertwijfeling verraadt. "Daar heb ik echt professionele hulp bij nodig."

Asperger
Martijn heeft Asperger, een vorm van autisme waardoor de puber het overzicht vaak kwijt is omdat hij erg van de details is en snel in paniek raakt als zich een onverwachte situatie voordoet.

Moeder Ricky: "Dat slaat hij helemaal dicht, is er geen contact met hem te krijgen."

Hulp
Ricky kreeg jarenlang professionele hulp voor haar zoon. Ze had een persoonsgebonden budget (PGB) voor Martijn waarmee ze zelf hulp kon inkopen. En dat werkte. "Als er iets aan de hand was, was een telefoontje of mailtje genoeg. Dan werden de zaken geregeld en kreeg je de extra hulp die nodig was."

Tot vorig jaar de jeugdzorg waar tot dan toe de rijksoverheid voor verantwoordelijk was, werd overgeheveld naar de gemeenten. Vanaf dat moment werd op de diverse stadskantoren voortaan bepaald of een jongere nog in aanmerking komt voor jeugdzorg. En zo ja, hoe uitgebreid die zorg dan moet zijn.

Lees zaterdag meer in Bn DeStem

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
633 stemmen