Volledig scherm
Politie en ambulancemedewerkers op de plaats waar Linda van der Giesen werd neergeschoten © ANP/Facebook/Fotomontage AD

Minister na moord Linda: betere aanpak politie bij stalking

DEN HAAG / ZEVENBERGEN - De politie gaat stalking door ex-partners beter aanpakken. Als er een dreiging is, treden agenten voortaan sneller op, bijvoorbeeld door de dreiger aan te houden, een stopgesprek met de verdachte te voeren, een huisverbod in te stellen of woningen te doorzoeken.

De nieuwe aanpak moet er volgens minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid voor zorgen dat de politie niet meer in de fout gaat zoals bij de moord op Linda van der Giesen. De verpleegkundige uit Zevenbergen werd vorig jaar augustus vermoord door haar ex-vriend, tegen wie ze aangifte had gedaan wegens bedreiging, stalking en vermoedelijk vuurwapenbezit.

Een proef met het aangescherpte beleid loopt al bij vier teams van de politie in West-Brabant Zeeland en Haaglanden. De nieuwe aanpak wordt zo snel mogelijk in het hele land ingevoerd, heeft de minister de Kamer deze week schriftelijk laten weten. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er 'een betere dreigingsanalyse komt', dat agenten alerter reageren op dreigingssignalen en dat informatie uit verschillende (politie)kanalen beter bij elkaar wordt gebracht.

De onafhankelijke commissie Eenhoorn kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat de politie grote inschattingsfouten had gemaakt in de zaak van Linda van der Giesen. Dat agenten voor haar dood niet tijdig hebben ingegrepen komt volgens de commissie onder meer omdat het proces rond aangiftes te bureaucratisch is. De aandacht van agenten gaat bovendien vaak meer uit naar een goede strafrechtelijke afhandeling dan snel optreden in het belang van de aangever.

Van der Steur denkt dat de nieuwe, organisatorische aanpak zal leiden tot alerter politie-optreden, Hij tekent daarbij aan dat in stalkingszaken 'veel afhangt van de inschatting van de individuele politiemedewerker' en andere hulpverleners.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
785 stemmen