Volledig scherm
Van plantje tot gezonde onbeschadigde prei, een heel karwei © Wilma Gosselink

Minister Asscher moet betere redenen voor stillegging Bredase preiteler geven

DEN HAAG/ BREDA – De Raad van State geeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SoZaWe) zes weken de tijd om uit te leggen waarom hij het preiteeltbedrijf van de Bredase maatschap Jansen zowel een fikse arboboete heeft opgelegd en tegelijkertijd een paar maanden wil stilleggen.  

De minister legde de sancties eerder op omdat Jansen de loonadministratie niet op orde had en niet voldoende vakantiegeld en minimumloon uitkeerde. Door de uitspraak van de Raad van State hoeft het preiteeltbedrijf voorlopig niet stilgelegd te worden en krijgt het weer ademruimte. Immers, als het bedrijf nu alsnog twee maanden moet worden stilgelegd is volgens Jansen een faillissement onvermijdelijk.

De kans dat de minister na deze uitspraak alsnog van stillegging afziet en genoegen neemt met de eerder opgelegde arboboete van bijna twee ton is aanzienlijk toegenomen. De Raad van State stelt in de uitspraak vast dat de minister van SoZaWe wel het recht had om zowel forse boetes van in totaal 176.000 euro op te leggen als een stillegging van het preiteeltbedrijf af te dwingen. Maar dat de combinatie van deze dwangmaatregelen funest is voor het bedrijf, daar heeft de minister geen enkele rekening gehouden. En dat zal hij alsnog moeten beoordelen.

Bovendien zou de stillegging van het bedrijf door de slepende procedures ruim drie jaar na de overtredingen plaats vinden. Om daar geen enkele rekening mee te houden vindt de Raad van State onredelijk. Mocht Asscher toch vasthouden aan het stilleggen van het bedrijf, zal Jansen ongetwijfeld weer naar de rechter stappen. Anders betekent dat alsnog het faillissement van het bedrijf aan de Moerstraat. Over zes weken weet Jansen meer.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1005 stemmen