Volledig scherm
Ramon Mangold.

Minder reizigers op station Breda, veel meer op station Prinsenbeek (kaartje)

BREDA - In 2015 stapten dagelijks gemiddeld zo'n 500 mensen minder in of uit een trein op station Breda dan twee jaar daarvoor. Op station Prinsenbeek nam het aantal gebruikers juist flink toe. Dat blijkt uit cijfers van Treinreiziger die op een rijtje zijn gezet door LocalFocus.

De cijfers betekenen voor de periode 2013-2015 een afname van 1,5 procent voor station Breda, waar station Prinsenbeek liefst 26,1 procent meer treinreizigers te verwerken kreeg. In Prinseneek stapten in 2015 gemiddeld 1589 reizigers in of uit, in Breda ondanks de afname altijd nog iets meer dan 30.000. 

In Bergen op Zoom, Roosendaal en Etten-Leur nam het aantal reizigers tijdens de verslagperiode met meerdere procenten af. Ook in Rijen en het veel grotere station Tilburg was dat geval. 
 

Landelijk gezien is het aantal in- en uitstappers in die twee jaar met bijna 1,5 procent toegenomen. Utrecht Centraal is nog altijd het drukste station (176.552 in- en uitstappers in 2015) , op de voet gevolgd voor Amsterdam Centraal (167.427 in- en uitstappers). Bij ongeveer de helft van de stations nam het aantal reizigers toe, bij de andere helft nam het reizigers af.

Over de gehele lijn zien nieuwe stations meer reizigers. Dat zou betekenen dat de aantallen voor Breda de komende jaren waarschijnlijk gaat stijgen.

Tevens kan het een verklaring zijn voor de afname over de genoemde periode. In verband met de ingrijpende verbouwing de afgelopen jaren was er immers minder parkeergelegenheid dan voorheen. Ook wisselde de parkeerlocatie enkele keren. Naast Prinsenbeek zag ook Lage Zwaluwe procentueel meer reizigers: plus 15.   

Klik hier voor alle resultaten van heel Nederland. 

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
1062 stemmen