Volledig scherm
Willemien van Oers met haar kudde micro-mini-ezels bij de boerderij in Schijf. Haar ezelfokkerij Will-Power is de grootste van Europa. © Peter van Trijen/Pix4profs

Micro-mini-ezels in Schijf: Het zegt i-aaa en het kroelt...

SCHIJF - Nog geen week oud en nu al een mannenverslindster. De verslaggever is op slag verliefd als het rossige ezeltje op hoge hakjes nadert, hem verzwelgt met grote ogen en kirrende geluidjes laat ontsnappen als hij met haar mag kroelen.

Het is die enorme aaibaarheidsfactor die deze Little Red Rose en andere micro-mini-ezeltjes in een mum van tijd populair maken. Op de donkeyfarm van Willemien van Oers in Schijf weten ze daar alles van.

"Elke dag worden we gebeld of er veulens te koop zijn. Tot in Finland aan toe willen ze die kleintjes. Vraag overtreft aanbod."

De 59-jarige directeur van een metaalbewerkingsbedrijf aaide zelf tien jaar geleden voor het eerst zo'n knuffelkont van vlees en bloed. "Meteen verkocht, zoals iedereen. Ze zijn onweerstaanbaar. En zeker als ik op het werk een drukke dag heb gehad, kom ik bij hen helemaal tot rust."

Gezellig
Wat begon met twee van die snoepies, is op de voormalige boerderij van haar ouders uitgegroeid tot een gezellige kudde van zo'n vijftig ezeltjes op heuphoogte. Klein, geblokt en gespierd. Zo fokt Willemien van Oers ze het liefst. Ongeveer 70 centimeter schofthoogte.

Haar Will Power is een van de weinige serieuze fokkerijen in Nederland en de grootste in Europa. Met haar man Nico Pater (72) reist ze regelmatig naar de Verenigde Staten om nieuwe merries en hengsten te halen en zo bloedlijnen te verversen. "Dan sta je op Schiphol en zie je de mensen denken: wat moeten ze met die ezel?"

Je kunt ze uitlaten, sommige mensen houden micro's en mini's zelfs in huis. Gezelschapsdieren toch? "Maar ezels zijn het liefst buiten, onder alle omstandigheden. Ze moeten beschut kunnen staan, makkelijker dan een ezel bestaat bijna niet. Maar ik verkoop ze louter aan mensen van wie ik denk dat ze er goed voor zijn en alleen als ze er twee nemen. Anders worden ze triest."

Manieren
Goedkoop zijn ze niet, die ukkies. Willemien verkoopt de stamboekdieren pas als ze een half jaar oud zijn; vooral hengstjes moeten in de kudde eerst nog manieren leren. Daarna praat je over bedragen tussen de twee- en vijfduizend euro. "Iemand die niet wil fokken, is misschien beter af met een goedkoper ruintje. Een mooie merrie met goede papieren om te fokken is veel duurder."

En eigenlijk, stelt de Schijfse, is dat maar goed ook. Ze mogen best populair zijn, maar als het een echte rage wordt en minder serieuze fokkers zich met deze ezeltjes gaan bemoeien wordt het gevaarlijk.

"Je bent verkocht als ze je aankijken, maar wij kijken toch eerst naar het belang van het ezeltje zelf. Ze zijn bijvoorbeeld geweldig om te gebruiken bij therapieën. Een kind in een rolstoel wordt er blij van, kan hem borstelen en aaien. We worden ook wel benaderd door kinderboerderijen. Maar daar zijn ze niet altijd veilig. Dat is toch het enige nadeel van die kleintjes: je pakt ze zo op."

Volledig scherm
Vandaag een week oud: knuffelkont Little Red Rose. © Peter van Trijen/Pix4profs
Het is die enorme aaibaarheidsfactor die deze micro-mini-ezeltjes in een mum van tijd populair maken.

poll

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
115 stemmen