Volledig scherm
Michael Schoenmaker © ANP

Michael Schoenmaker uit Breda zwemt naar zilver in Rio: 'Zonder zenuwen'

Met onverwacht zilver op de 200 meter vrije slag zorgde Michael Schoenmaker vannacht voor de derde Nederlandse zilveren plak van de zesde zwemavond in het olympisch bad van Rio.

,,Deze medaille is eigenlijk wel verrassend ja,'' glundert de 33-jarige zwemmer uit Breda, die alleen de Koreaan Gi Seong Yo voor moest laten gaan en zelf een dik pr zwom (3.03,81). Schoenmaker, die vanaf zijn geboorte spastisch is en in een rolstoel zit, ging met de derde tijd de finale in en de kans leek niet groot dat hij echt zou meedoen om meer.

,,Ik had brons in mijn hoofd, maar het liep gewoon allemaal hartstikke lekker. Ik had met mezelf afgesproken dat ik niet naar anderen zou kijken en me zou focussen op mijn techniek en mijn slag. En dan maar zien of er een paar lampjes gaan branden. Toen ik er twee achter mijn naam zag, dacht ik eerst dat er een storing was,'' vertelt hij lachend.

Geen zenuwen
Voorheen had Schoenmaker nog wel eens last van zenuwen voor een grote wedstrijd. ,,Dan was ik voor een finale zo nerveus dat ik alleen maar dacht dat ik alles zou verpesten. Daar heb ik nu helemaal geen last van,'' zegt de zwemmer die in Rio ook al brons won op de 100 meter vrije slag.

,,Ik ben goed bij de les, kan goed focussen op mijn wedstrijden en voel me gewoon heel erg lekker. Als ik nu het geluid van de toeschouwers in het bad hoor denk ik alleen maar: mij kan niks gebeuren. Is ook een beetje ervaring denk ik, dit zijn nu mijn tweede Spelen, dus ik weet ook wel hoe het er zo'n beetje aan toegaat.''  

Woensdag verdedigt Schoenmaker zijn paralympische titel van Londen. ,,Daarvoor heb ik wel speciaal getraind en me echt goed voorbereid. Maar er is tegenwoordig een Italiaan (Efrem Morelli, red.) die al een paar keer onder de 50 seconden is gedoken. Dat is mij nog niet gelukt. Maar de Spelen doen toch wat met je, soms ben je ineens tot rare dingen in staat. Deze plak van vandaag had ik ook niet verwacht. Misschien kan dat morgen ook wel weer.''

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
614 stemmen