Volledig scherm
Bijzondere graven als deze worden door de stichting Begraafplaatsen Roosendaal voor verval behoed. © Peter van Trijen/het fotoburo

'Met openen oude kerkhof Roosendaal, krijgt de begraafplaats weer toekomst'

ROOSENDAAL - Heropening kerkhof Bredaseweg in Roosendaal biedt meer mogelijkheden voor het behoud van erfgoed.

Zelfs een gesloten begraafplaats moet toekomst hebben. Die overtuiging heeft raadslid Sjef van Dorst (Roosendaalse Lijst) ertoe gebracht om burgemeester Jacques Niederer te vragen om onderzoek te doen naar heropening van de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. "De oude begraafplaats is het stenen archief van Roosendaal. Dat moet je als cultuur-historisch erfgoed goed bewaren", aldus Van Dorst die Niederer wijst op de heropening van monumentale begraafplaatsen in Velp en Tiel. Na een sluiting van 45 jaar ging in 2015 het oude kerkhof van Tiel weer open voor de uitgifte van nieuwe (urnen)graven.

Het is geen toeval dat juist Van Dorst pleit voor heropening van de in 1988 gesloten Roosendaalse begraafplaats. Het raadslid zat tot zes jaar geleden zelf in het bestuur van de begraafplaatsenstichting en draagt het kerkhof en zijn vrijwilligers nog altijd een warm hart toe. "Voor het toekomstige behoud van de begraafplaats is het altijd beter als er weer actief gebruik van wordt gemaakt", aldus Van Dorst die beseft dat het wel nodig is om goed in beeld te krijgen wat er 'technisch' mogelijk is op de begraafplaats.

Huidig bestuurder en vrijwilliger Henk van Loon van Stichting Begraafplaatsen Roosendaal omarmt het idee van Van Dorst. "Er is wel ruimte te maken voor nieuwe graven, maar dan moet je wel goed afspreken wat te doen met oude grafresten. Je kunt grafresten dieper leggen met daar bovenop een nieuw graf", zegt Van Loon die op maandag met vrijwilligers vaak aan de Bredaseweg is te vinden voor het rechtzetten en poetsen van oude grafzerken. Hoewel er niet meer begraven wordt op het kerkhof, stijgt het aantal bezoekers. "Er was een tijd dat mensen iets hadden van 'ruim die oude graven maar op'. Die tijd is voorbij. Mensen waarderen dit erfgoed weer", merkt Van Loon. Bij heropening moet wel het beheer anders geregeld worden. "Want dat is teveel voor een clubje vrijwilligers."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
144 stemmen