Volledig scherm
Het kruispunt Hoogstratensebaan met de Schootsenhoek in Castlré. © Google Maps

'Met enig geluk passeert u Castelré zonder ongeluk'

CASTELRÉ - Langs de weg tussen Minderhout en het Nederlandse gehucht Castelré staan een aantal borden met duidelijke boodschappen. "Het is hier véél te druk, elke dag wel een ongeluk. Graag traag!" De buurtbewoners willen minder sluipverkeer en tegelijk een betere oplossing voor hulpverlening in het gehucht.

Er staan verschillende grote borden verspreid langs de weg in het gehucht. Onder meer ook met boodschappen als 'Met enig geluk passeert u Castelré zonder ongeluk'. Een verwijzing naar recente gebeurtenissen waarbij een jongeman van 19 tot twee uur moest wachten op de hulpdiensten. Seppe Van den Broeck werd op het kruispunt van de Hoogstratensebaan met Schootsenhoek aangereden door een andere auto. De wagen van Seppe kwam tegen een boom tot stilstand. De jongeman raakte lichtgewond. Hij kon wel zelf uit de auto kruipen, maar hulpdiensten zag hij die avond niet meer. Na meer dan een uur wachten werd Seppe door zijn vader naar de dokter gebracht en hebben ze de wagen zelf gesleept. Pas na twee uur daagden uiteindelijk de Nederlandse hulpdiensten met toeterende sirenes op. "Wat als hier iets ernstig gebeurt en de slachtoffers dan ook zolang moeten wachten op hulpdiensten", vraagt Carine Krijnen van Team Castelré zich af. "Die komen dan wel véél te laat, en dat willen wij echt voorkomen. We hebben te horen gekregen dat de Nederlandse hulpdiensten naar een verkeerd adres zouden gereden zijn, al wordt dit in Nederland tegengesproken."
 

Binnenweg
Behalve de onduidelijke situatie rond eerste hulp bij ongevallen, wijst het actiecomité ook op het sluipverkeer. De weg via Castelré staat in de regio goed gekend als een handig binnenweg tussen Wortel en Minderhout om het drukke centrum van Hoogstraten te vermijden. Zeker tijdens de spitsuren kan het in Castelré erg druk worden en dat veroorzaakt wrevel. "Over het sluipverkeer hebben we al gesprekken gehad met Baarle-Nassau", verzekert schepen van Mobiliteit en Verkeer Marc Haseldonckx. "Als er iets in het centrum te doen is, sturen we ons verkeer rond via Bosuil. Behalve tijdens de stratenloop in de Heilig Bloedweek. Verder geven we geen indicaties om die weg langs Castelré te gebruiken."

Samen oplossing zoeken
Ondanks de gesprekken met Baarle-Nassau blijft de weg geplaagd door sluipverkeer en ook daarom zijn de borden geplaatst. "Met de bedoeling dat er nu eens eindelijk iets aan gedaan moet worden. Dat de gemeenten Baarle Nassau en Hoogstraten nog eens de koppen bij elkaar steken en zoeken naar een definitieve oplossing. Ook voor eerste hulp bij ongevallen in Castelré", besluit Team Castelré.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
91 stemmen