Volledig scherm

Met de aanleg van 380kv verpest je een natuurgebied

BREDA - Plannen voor aanleg hoogspanningstracé stuiten op onbegrip en boosheid bij burgers, groene organisaties en gemeenten.

‘Kijk, een merel op vrijersvoeten!” Kees van der Krift, lid van de Vogelwerkgroep West-Brabant, gebaart naar een rommelig bosje langs het pad. Daar zit een vogel in, die zich opmerkelijk gedraagt. Zijn vleugels hangen wijd en de stuitveren zijn opgezet. Typisch baltsgedrag van een merel, legt hij uit. Van der Krift heeft, als ervaren vogelaar, de sleutel naar een wereld die voor veel mensen verborgen blijft. De sleutel der kennis. Ook op deze ochtend ziet en hoort hij wat anderen ontgaat. Een waterral die krijst als een speenvarken, het hoge gegil van een ijsvogel en de baltsdans van een futenkoppeltje. De zon is nog maar nauwelijks

op als we op pad gaan in de Vierde Bergboezem, een nat natuurontwikkelingsgebied dat tegen de Bredase vinexwijk de Haagse Beemden aanligt. Al vijftien jaar ‘vogelt’ Van der Krift hier. In die tijd heeft hij veel zien veranderen. De boeren trokken zich terug, en het water heroverde het gebied, dankzij de bergboezem, die aangelegd werd om de stad droog te houden. De rietkragen schoten uit de grond, de bermen werden bloemrijker, en het aantal vogelsoorten verdubbelde van zo’n 70 naar 140, aldus Van der Krift.

Van de pot gerukt
Vandaag is de Vierde Bergboezem (600 hectare groot) een waardevol vogelgebied, met steeds meer bijzondere soorten, zoals de blauwborst, de Cetti’s zanger en de grote gele kwikstaart. Huiszwaluwen vinden hier hun voedsel, en tureluurs en watersnippen een veilige broedplek. De plannen om in het terrein een 380 kV-hoogspanningslijn aan te leggen, stuiten dan ook op veel onbegrip en boosheid. Van der Krift: „De eerste keer dat ik ervan hoorde, dacht ik: Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt? Geven ze eerst ruim 20 miljoen euro uit om een nieuw natuurgebied aan te leggen om er vervolgens een hoogspanningsnet doorheen te trekken.” Het zou rampzalig zijn, meent hij. „Dan wordt er zo veel natuur kapot gemaakt, dat het niet meer te compenseren valt.”

Lees meer in BN DeStem van zaterdag 9 april.

Poll

Het is van de zotte dat zowat iedereen een mening heeft over de relaties van BN’ers.

Het is van de zotte dat zowat iedereen een mening heeft over de relaties van BN’ers.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
972 stemmen