Volledig scherm
Marjon de Hoon-Veelenturf. © Archief BN DeStem

Met Buurtpreventie houden honderden ogen de wijk in de gaten

WEST-BRABANT - Dat gemeenschapszin, onderlinge verbondenheid en betrokkenheid in een dorp doorgaans groter zijn dan in een (grote) stad, is algemeen bekend. Waar je in een stad als Roosendaal of Breda kunt kiezen uit tientallen (basis)scholen, een groot aantal verenigingen of winkels, is in een plattelandsgemeente de keuze doorgaan een stuk kleiner. 

Dat betekent dat de lijntjes korter zijn en je elkaar vaak tegenkomt dan in een stad, waar het leven zich wat vaker elkaar heen lijkt af te spelen.

Een middel dat zich de laatste jaren dwars door die sociaal-maatschappelijke constatering heen ontwikkelt is buurtpreventie. In zowel stad als dorp is het uitgangspunt dan ook hetzelfde: of je nu vrienden bent of niet, een veilige straat, wijk of buurt is in ieders belang. En dus wordt in de ene wijk gesurveilleerd of wordt contact gehouden via een app op de smartphone.

Baarle-Nassau, gemeente van burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf, is met 6.600 inwoners weliswaar niet zo groot, wel zijn er bijna 30 appgroepen actief. Een enorm aantal gezien de schaal van de grensgemeente. “Het zegt iets over de betrokkenheid, maar ik herken ook het hoge cijfer dat de invullers van jullie enquête aan hun straat geven (7,9, hoogste van alle gemeenten, RvW). Belangrijker: ze zijn betrokken, maar koppelen dat ook aan verantwoordelijkheid nemen. Alleen al mathematisch is zo’n appgroep van grote waarde. Zeg dat een groep gemiddeld 30 leden heeft, dan hou je met 29 keer 30 paar ogen de wijk al behoorlijk in de gaten met zijn allen.”

De politie heeft aangegeven dat de buurtpreventieteams waarschijnlijk een van de redenen zijn dat het aantal woninginbraken de afgelopen jaren in zo goed als alle gemeenten daalt (zie tabel).

Lees meer in de buurtbijlage die zaterdag bij BN DeStem zit of via Blendle. 

Klik hier voor alle resultaten van het Buurtonderzoek in het verspreidingsgebied van BN DeStem.

Volledig scherm
Surveillerende buurtpreventisten in Etten-Leur.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
850 stemmen