Volledig scherm
Dit zijn Marjolein, Mady en Carmen. Zij zitten achter het stuur van een bus in de regio Breda. © Ramon Mangold / Pix4Profs

Meneer de buschauffeur is steeds vaker een vrouw

ETTEN-LEUR - Het aantal vrouwen achter het stuur van de Brabantse bussen stijgt gestaag. Arriva ziet graag nóg meer vrouwen.

Van de vijfhonderd buschauffeurs in West-Brabant is nu 10 procent vrouw. In december 2014, toen Arriva het busvervoer van Veolia overnam, was dit 7 procent. Het aantal vrouwen achter het stuur stijgt dus, bij de vervoerder. „Maar we kunnen nog wel wat vrouwen gebruiken”, vertelt woordvoerder Joyce de Vries van Arriva. „Het is ook mogelijk parttime te rijden, voor vrouwen mogelijk aantrekkelijk.”

De busmaatschappij voert geen actieve campagne om meer dames aan te trekken. „Wel proberen we met ons selectiebeleid een evenwichtiger personeelsbestand te creëren”, vervolgt De Vries. „Onze chauffeurs zijn het gezicht van het bedrijf. We willen een mix uitstralen, maar kwaliteit staat uiteraard voorop bij de selectie.”

„We hebben jonge mensen nodig, want de gemiddelde leeftijd van de chauffeurs ligt boven de vijftig”, vertelt Corné Schellekens, teamleider Breda. „Zes jonge vrouwen hebben onlangs nog hun certificaten bij ons gehaald, voor de Bredase afdeling. Dat is een bijzondere situatie. We zijn dan ook erg trots op deze jongedames.” Volgens Schellekens is de nog altijd vrij scheve man- vrouwverhouding eenvoudig te verklaren: „Buschauffeur is van oudsher simpelweg een mannenberoep.” Het duurt even voor dat vlot is getrokken.

Lees meer in BN  DeStem van dinsdag, of via Blendle

Volledig scherm
© ANP

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
384 stemmen