Volledig scherm
Kelly Marijnissen werkt al voor het derde jaar in de vakantie op de recreatieboerderij van Johan en Caroline in Wagenberg. © René Schotanus/Pix4Profs

Meisjes hebben vaker een vakantiebaan dan jongens

ETTEN-LEUR - ruim de helft van schoolgaande jeugd heeft in de zomermaanden een vakantiebaantje.

Meisjes zijn eerder geneigd om in de zomermaanden een extra zakcentje te verdienen dan jongens. 57,8 procent van de studerende meisjes had in de zomermaanden van 2015 een bijbaantje. In totaal werkten vorige zomer 894.000 schoolgaande en studerende jongeren. Dit is ruim de helft (57,1 procent) van de 1,56 miljoen jongeren onder de 25 jaar die een opleiding volgde. De jongeren zijn eerder geneigd om in de zomer de handen uit de mouwen te steken. Vorig jaar hadden meer schoolgaande kinderen een vakantiebaantje dan in 2014. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De meeste jongeren hebben een vakantiebaan in de detailhandel als verkoopmedewerker. 13,2 procent van de jeugdige arbeiders werkte in een winkel. Als tweede favoriet geldt een bijbaan als lader, losser of vakkenvuller, namelijk 12,7 procent. Achter de bar of als bediening in de horeca staat op de derde plaats met 10,6 procent.

Dit is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de top-10 van populairste vakantiebaantjes: 1) Verkoopmedewerker detailhandel 2) Laders, lossers en vakkenvullers 3) Kelners en barpersoneel 4)  Kassamedewerkers 5) Keukenhulpen 6) Schoonmakers 7) Callcentermedewerkers 8) Administratief medewerkers 9) Verzorgenden 10) Leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten  

Lees meer in BN DeStem van maandag, met onder meer aandacht voor Kelly Marijnissen die deze zomer al voor het derde jaar op de recreatieboerderij van Johan en Caroline in Wagenberg werkt.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen