Volledig scherm
Het braakliggende terrein, waar voorheen de suikerfabriek stond. © [FOTOBRON]foto Joyce van Belkom

Mega-kunstwerk op CSM-terrein Breda

BREDA - Treinreizigers kan het straks niet ontgaan dat ze via Breda reizen. Dankzij de 24-jarige ruimtelijk ontwerpster Nina Lenting.

'Ik ga via Breda.' Vier woorden, twaalf letters. Vanaf eind augustus lezen treinreizigers deze zin als ze langs het voormalig CSM-terrein zoeven en zo aankomen op het gloednieuwe station van Breda.

Ruimtelijk ontwerpster Nina Lenting (24) heeft dit 120 meter lange kunstwerk bedacht in opdracht van de gemeente. Zo lang er nog geen definitieve invulling is voor het terrein, waar jarenlang de suikerfabriek stond, mag het er blijven staan. "Minimaal een jaar", aldus Lenting.

Marketing boodschap

Bij het aanvaarden van haar opdracht kreeg ze te horen dat haar ontwerp een marketing boodschap moest bevatten richting 8 september, de dag van de officiële opening van het vernieuwde Station Breda. Zo kwam ze op 'Ik ga via Breda', met een knipoog naar de naam van het totaalproject in de Spoorzone, Via Breda.

Metaalbedrijf AMT in Etten-Leur gaat haar ontwerp uitvoeren. Twaalf letters van onbewerkt metaal en van verschillend formaat, tot vier meter hoogte.

Ze worden zodanig geplaatst dat een driedimensionaal effect bereikt wordt en de boodschap alleen duidelijk te lezen valt vanuit dat ene perspectief. Dat van de passerende treinreiziger.

Ook in het donker, want dan worden de letters verlicht, zodat ze zelfs lijken te zweven,

Tijdelijke bestemming

Nina Lenting vindt het niet erg dat haar creatie vroeg of laat zal moeten verdwijnen. "Omdat dit vanaf het begin duidelijk was. Als ze dit pas achteraf zouden zeggen, was ik er minder blij mee geweest. Het is ook zo precies uitgerekend voor deze ene locatie, dat het geen zin heeft het straks naar elders te verhuizen. Vindt trouwens maar eens een open plek van 120 meter."

Ze voelt vooral trots. "Geweldig toch, dat iedereen die met de trein reist straks mijn ontwerp kan zien!"

Gemeentevoorlichter David Slager bevestigt dat er met betrekking tot het CSM-terrein nog geen nieuwe ontwikkelingen zijn. In samenspraak met grondeigenaar Corbion en het Waterschap is ze nog bezig met een verkenning voor de verdere ontwikkeling van het terrein.

poll

Ik let op aanbiedingen en zoek precies uit waar de boodschappen het goedkoopst zijn.

Ik let op aanbiedingen en zoek precies uit waar de boodschappen het goedkoopst zijn.

  • Eens (0%)
  • Oneens (0%)
0 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
3809 stemmen