Volledig scherm
Op het natuureiland Spuitkop treffen we een eenzaam en verregend jong van een zilvermeeuw aan foto Riet Pijnappels

Meeuw verdient beter imago

Op de zandplaat Spuitkop treffen we een eenzaam en verregend meeuwenjong aan. Het dier - nauwelijks een paar weken oud - maakt een zielige, ontredderde indruk en kan nauwelijks op zijn poten staan. Een nakomertje, zegt meeuwenonderzoeker Roland-Jan Buijs. "Te laat uit het ei gekropen. Die redt het niet meer."

De andere jonkies hebben hun biezen al gepakt. Afgelopen weken zijn ze, samen met hun ouders, vertrokken naar warmere en drogere oorden. Spuitkop, gelegen in het Markiezaatsmeer, is vooral bekend als broedplaats voor lepelaars. Maar ook meeuwen nestelen er in grote aantallen. Dit jaar broedden er op het natuureilandje ongeveer 1.800 paar zilvermeeuwen en 500 paar kleine mantelmeeuwen.

Als ik het deerniswekkende jong wil fotograferen, protesteert Buijs. "Dat lijkt mij geen geschikte foto voor de krant. Dan gaan mensen weer roepen: 'Zie je nu wel dat het vieze beesten zijn?!'"

De ecoloog windt zich op over het - volgens hem onterechte - negatieve imago van meeuwen.

De laatste weken verschijnen er regelmatig berichten in de media over overlast door de zeevogels. Inwoners, van onder meer Bergen op Zoom en Roosendaal, klagen over poep, kapot getrokken vuilniszakken en agressief en luidruchtig gedrag. Politici vinden dat het probleem uit de hand loopt en eisen maatregelen.

Vooral over dat laatste maakt Buijs zich zorgen. Hij is bang dat er een heksenjacht op meeuwen ontstaat en nesten op daken worden verwijderd.

Dat is allesbehalve effectief, meent hij. "Je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet in het wilde weg op de vogels gaan jagen."

De 'dakenbroeders' in de stad zijn volgens hem niet de boosdoeners. "Die zoeken hun voedsel juist elders. De meeuwen die de vuilniszakken in de stad opentrekken, komen van buiten de stad, zoals van het Krammer Volkerak en Spuitkop."

Hij maakt een weids armgebaar. "Zie hier het bewijs." Het eiland ligt bezaaid met de treurige afvalresten van menselijke voedingswaren. Overal liggen plastic omhulsels van leverworsten, kippenbotjes, en ander vuilnis waarmee de meeuwen hun hongerige jong hebben gevoerd. "Dit komt allemaal uit Bergen op Zoom", zegt hij

In 2014 deed de ecoloog onderzoek naar de overlast van meeuwen in grote steden. Het resultaat wordt binnenkort gepubliceerd in een Brits wetenschappelijk tijdschrift.

Zijn conclusies: de meeuwenoverlast duurt meestal niet langer dan twee maanden.

En is eenvoudig op te lossen is als gemeenten en inwoners hun rotzooi beter opruimen. "Meeuwen gaan vooral na de broedperiode op zoek naar voedsel in de binnensteden. Ze moeten dan hun jong voeren en hebben in korte tijd veel voedsel nodig. Als de jongen uitvliegen, schakelen de ouders weer over op een natuurlijk dieet, zoals krabben en vissen. De rest van het jaar zie je ze dan niet meer."

Maar als er niks te halen valt, komen er geen meeuwen, benadrukt hij. "Je moet dus structureel voorkomen dat ze makkelijk aan voedsel kunnen komen." Dus geen eten op straat gooien, en geen vuilniszakken naast containers zetten.

Gemeenten zouden 's nachts het afval moeten op halen en bij voorkeur ondergrondse containers plaatsen, stelt de meeuwendeskundige. "Je zult zien dat de overlast dan enorm afneemt."

Buijs zou willen dat mensen met andere ogen naar meeuwen kijken. "Het zijn zulke slimme en boeiende vogels. Heel sociaal en communicatief. En ze zijn niet agressief. Alleen defensief als ze hun jongen verdedigen."

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen